HomevestiPredsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) o duhu solidarnosti u Europi

Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) o duhu solidarnosti u Europi

Na slici: Kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE)

Povodom Dana Europe u Rimu se 9. maja sastalo Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u svrhu pripreme za sljedeću opću skupštinu na kojoj će se okupiti predsjednici biskupskih konferencija iz 41 europske zemlje

Skupština će se održati u Poznańu, u Poljskoj, od 12. do 16. septembra, a tema će skupa biti „Solidarni duh Europe“. Kroz istraživanje provedeno u biskupskim konferencijama, na općoj se skupštini želi temeljitije razmotriti uloga katoličkoga dragovoljstva u europskom društvu i u evangelizaciji mladih naraštaja.

U večernjim satima 8. maja Predsjedništvo se susrelo s edinburškim nadbiskupom msgr. Leom Cushleyjem, predsjednikom Povjerenstva „Obitelj i život“ Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje je ustanovljeno na općoj skupštini održanoj prošle godine. Susret je bio prigoda za razmjenu mišljenja o temama koje se odnose na obitelj u današnjem vremenu, i na zaštitu života od njegova začeća do naravnoga završetka, također i u vidiku sljedećega Svjetskog susreta obitelji koji će se održati u Dublinu, u Irskoj, od 21. do 26. augusta ove godine.

Dan 9. maja mnogi smatraju Danom Europe, u spomen na povijesni govor koji je 9. maja 1950. godine održao Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, u kojemu je predložio da Francuska i Njemačka ujedine svoje izvore ugljena i čelika, te tako postavio temelje za stvarnost koja je kasnije postala Zajednica, a potom Europska unija.

Podsjetimo na kraju da su članovi Predsjedništva Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco, đenovski nadbiskup, koji je ujedno predsjednik, te dopredsjednici, westminsterski nadbiskup kardinal Vincent Nichols, i msgr. Stanisław Gadecki, nadbiskup Poznańa. (izvor: CCEE)

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: