HomevestiPredstavljanje knjige Papinih propovijedi ‘U tvojim je očima moja riječ’

Predstavljanje knjige Papinih propovijedi ‘U tvojim je očima moja riječ’

Prije dva dana (10. novembra) je u Generalnoj kuriji Družbe Isusove predstavljena knjiga, koja istražuje teme i sadržaj propovijedi pape Franje dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa. Knjiga se odnosi na razdoblje od 1999. do 2013. godine. Na predstavljanju knjige su osim Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, bili prisutni i novoimenovani kardinal i nadbiskup Chicaga, msgr. Blaž Josip Čupić, kao i novoizabrani general Družbe Isusove, pater Arturo Sosa.

Isusovac pater Antonio Spadaro je taj, koji je sakupio te uredio materijale za knjigu, ponudivši svijetu prvu cjelovitu verziju Bergogliovih spisa iz razdoblja kad je ovaj bio nadbiskup Buenos Airesa. Pater Spadaro je objasnio da već sam naslov knjige – „U tvojim je očima moja riječ“ – svjedoči o Papinoj potrebi da gleda ljude u oči dok im govori ili dok razgovara s njima. „[Papa] Franjo – nastavio je – nikad ne vidi masu ljudi ispred sebe, niti može čitati s komada papira, a da ne uđe u osoban odnos s ljudima kojima se obraća.“

Ova knjiga predstavlja svojevrsna ‘sabrana djela’ Bergogliove biskupske službe. Ona uključuje i razgovor između patra Spadara i pape Franje o glavnim temama njegova pontifikata te kako je njegovo iskustvo kao pastira stada u Buenos Airesu oblikovalo njegove osobne geste i izbore od samih početaka njegova papinstva.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: