Homelokalne vestiPredstavljena knjiga o ulozi nadbiskupa Ujčića i Beogradske nadbiskupije u spasavanju Jevreja i Jevrejki

Predstavljena knjiga o ulozi nadbiskupa Ujčića i Beogradske nadbiskupije u spasavanju Jevreja i Jevrejki

U sredu, 30. novembra u dvorani Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, održana je promocija najnovijeg izdanja Beogradske nadbiskupije, knjige naslova: Nadbiskupija beogradska u misiji spasavanja Jevreja i Jevrejki od Holokausta.

Knjigu su, pored samog autora prof dr Zorana M. Jovanovića, predstavili i mons. Stanislav Hočevar, umirovljeni beogradski nadbiskup i apostolski administrator Beogradske nadbiskupije kao i prarođak pokojnog nadbiskupa Josipa Ujčića, g. Josip Ujčić. Promociji su prisustvovali predstavnici jevrejske zajednice u Beogradu, njegova ekselencija, ambasador Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević; predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban i ostali koji su se zanimali za ovo veliko delo koje svedoči o istini i ljubavi prema drugom čoveku.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je mons. Hočevar koji je u uvodnom govoru istakao poseban značaj ove knjige koja predstavlja samu istoriju kako samog mons. Ujčića, ali i čitave Beogradske nadbiskupije koja je u tom periodu, vremenu Drugog svetskog rata, bila pod velikim iskušenjima. “Nadbiskup dr Josip Ujčić stupio je na tron Beogradske nadbiskupije u vrlo dramatičnom i kompleksnom vremenu pred Drugi svetski rat, to jest 1936. godine, pratio je sva ratna događanja na području čitave nekadašnje Kraljevine Jugoslavije” istakao je mons. Hočevar, nadodajući još da je pored težine poziva i odaziva mons. Ujčić dobio i još jedan teški zadatak, a to je upravo služba predsednika Biskupske konferencije Jugoslavije. Uprkos tim izazovima nadbiskup Ujčić postao je simbol za hrabrost i dobrotu tog vremena, pravi velikan u pravom smislu te reči. Mons. Hočevar se zahvalio i prof dr  Zoranu M. Jovanoviću na saradnji i pomoći u stvaranju istorije Beogradske nadbiskupije.

Prof dr Zoran M. Jovanović istakao je značaj koji istorija ima kako na lokalnom tako i na globalnom nivou, naglašavajući ujedno da pored sve lepote koju istina sa sobom nosi, ona u sebi nosi i teret osude kao i teret neprihvatanja. Ujedno se zahvalivši mons. Hočevaru na poverenju koje mu je ukazao pružajući mu svu širinu arhiva Nadbiskupije. “Ljudski životi i sudbine ispisane u knjizi života svele su se samo na statistički broj pogubljenih i živih; žrtava i spasenih”, rekao je autor. Prof Jovanović je u svom daljnjem izlaganju govorio nešto više o samoj istoriji jevrejskog naroda na ovim prostorima, ali ne samo o Jevrejima već i o svim ljudima, raznih nacija i nacionalnosti koji su proterani iz svojih ognjišta i naterani da ih napuste; spominjući tako i nastajanje voza “bratstva i jedinstva”.

Kroz temu o istoriji neposredno se provlači i sam lik nadbiskupa Ujčića koji nije poznavao razlike u nacionalnostima, i kome su svi ljudi bili samo jedno, a to je upravo – deca Božija, zato je svima želeo da pomogne na bilo koji način. U vreme Drugog svetskog rata dosta je Jevreja prešlo u Katoličku Crkvu kako bi pronašli spas, a nadbiskup Ujčić im je to dozvolio znajući da je to bio njihov jedini motiv kako bi ih spasao, što se i pokazalo, jer oni koji su bili spaseni opet posle rata vratili su se u svoju jevrejsku zajednicu.

Tako dolazimo i do trećeg govornika na ovom predstavljanju, rođaka pokojnog nadbiskupa Ujčića, g. Josipa Ujčića koji je govorio o činjenicama iz konkretnog života nadbiskupa Ujčića. Uputivši zahvalu prof Jovanoviću koji je “obrisao prašinu sa ovog dela istorije Beogradske nadbiskupije”, g. Josip Ujčić se prisetio i poteškoća koje su na ovom životnom putovanju pratile pokojnog nadbiskupa, kako za vreme, tako i posle rata. Međutim, poteškoće i iskušenja na tom trnovitom putu, nisu pokolebale nadbiskupa već je on uvek i zauvek ostao veran svom životnom pozivu i nastavio je da prati i živi Isusov put do samog krsta. I na tom putu pružajući utehu svima bez razlike, svima je postao prijatelj, a nekima i heroj i spasilac. Prisećajući se tako i događaja kada je njemu kao osmogodišnjem dečaku u sakristiji crkve Krista Kralja mons. Ujčić pokušao da predstavi značaj jednog na prvi pogled jednostavnog čina ispovedanja vere pokazujući još jednom i kroz taj svoj postupak koliku je važnost i značaj pridavao samoj liturgiji.

Vlč. Mihael Sokol, direktor Pastoralnog centra, rektor Marijanuma i katedralni župnik, koji je vodio ceo program, zahvalio se svima, a posebno prof. Jovanoviću na ovoj knjizi. Nakon završene promocije, posetioci su imali priliku da kupe knjigu i da dobiju autogram samog pisca, te da nastave druženje i razgovor.

Knjiga se može nabaviti u Katoličkom medijskom centru Beogradske nadbiskupije, Svetozara Markovića 20, Beograd.

Marija Antonela Kanelić/KMC

FOLLOW US ON: