HomevestiPreminuo kard. Etchegaray. Papa Franjo: Bio je čovjek dijaloga i mira

Preminuo kard. Etchegaray. Papa Franjo: Bio je čovjek dijaloga i mira

Na slici: Kardinal Roger Etchegaray

Kardinal Etchegaray imao je 96 godina. Bio je jedan od najbližih suradnika svetoga Ivana Pavla II.; zauzimao se u mirovnim misijama u svijetu, bio je promicatelj dijaloga i ekumenizma. Organizirao je povijesni međureligijski susret u Asizu 1986. godine. Papa Franjo ga se spomenuo jutros tijekom mise koju je slavio u nuncijaturi u Maputu

Jučer je, 4. septembra, u gradiću Cambo-les-Bains, u Francuskoj, u 97. godini života preminuo kardinal Roger Etchegaray, nekadašnji predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, i Papinskoga vijeća ‘Cor unum’. Pogrebni će se obredi održati u ponedjeljak, 9. septembra, u katedrali u Bayonneu.

Papa Franjo je sa žalošću primio vijest o kardinalovu preminuću – rekao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Tijekom svete mise koju je slavio u nuncijaturi u Maputu, u Mozambiku, spomenuo se toga francuskog kardinala, čovjeka dijaloga i mira, a uz njega i kolumbijskoga kardinala Pimienta Rodrígueza, koji je preminuo 3. septembra.

U brzojavu koji je poslao Marcu Ailletu, biskupu Bayonnea, Papa se s ganućem spomenuo kardinala Etchegaraya, koji – kako je istaknuo – nije bio samo cijenjeni savjetnik čije se mišljenje slušalo, posebno u teškim trenutcima za život Crkve u raznim krajevima svijeta, nego pastir kojega su ljudi voljeli i čovjek duboke vjere, pogleda upravljenoga na krajnje granice zemlje, koji je uvijek bio pozoran kada je bila riječ o naviještanju evanđelja današnjim ljudima.

Nakon preminuća te dvojice kardinala Kardinalski zbor ima 213 kardinala, od kojih njih 118 imaju pravo biranja.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: