HomevestiPreminuo kineski biskup koji je zbog vjere pretrpio mnogo godina prisilnoga rada

Preminuo kineski biskup koji je zbog vjere pretrpio mnogo godina prisilnoga rada

Ovaj kineski biskup bio je najstarija osoba na svijetu koja je preboljela koronavirus

Umirovljeni kineski biskup Joseph Zhu Baoyu iz Nanyanga preminuo je u 98. godini života. On je bio najstarija osoba na svijetu koja je preboljela koronavirus. Ovaj pripadnik „podzemne Crkve“ tijekom osamdesetih je godina prošlog stoljeća bio osuđen na deset godina prisilnoga rada jer je katoličke hodočasnike dovodio u marijansko svetište u Sheshanu, donosi CNA.

Tri mjeseca nakon što je prebolio koronavirus umirovljeni biskup preminuo je u snu. Nakon izlaska iz bolnice bio je na njezi u samostanu Sestara od Bezgrešnog Začeća.

Biskup Zhu rođen je u Pushanu, u provinciji Henan, 1921. godine u vrijeme kada se kršćanstvo ubrzano širilo diljem Kine. U Šangaju je iste godine osnovana kineska Komunistička partija. Nakon što mu je preminuo otac, dječak je završio u katoličkom sirotištu, a kršten je dvije godine kasnije.

U srednjoj je školi ušao u sjemenište i nakon toga je studirao filozofiju i teologiju u Nadbiskupiji Kaifeng. Za svećenika je zaređen tek 1957. godine. Sedam godina kasnije zbog svoje katoličke vjere prvi je put osuđen na tri godine prisilnog rada. Drugi put je osuđen 1981. godine zbog organiziranja marijanskih hodočašća. Nakon izlaska na slobodu dozvoljen mu je nastavak svećeničke službe.

Papa Ivan Pavao II. ga je 1995. godine imenovao pomoćnim biskupom Nanyanga, a njegovo biskupsko ređenje održano je u tajnosti na svetkovinu svetog Josipa. Sedam godina poslije imenovan je biskupom, a 2010. je umirovljen.

Inače, Nanyang je kineski grad u kojem živi više od 10 milijuna ljudi. Prema vatikanskim izvješćima, nadbiskupija Nanyang broji 20 tisuća katolika i 20 svećenika.

Pogreb umirovljenog biskupa Zhua predvodio je biskup Peter Jin Lugang, prvi „podzemni biskup“ kojega je javno prihvatila kineska vlada u rujnu 2018., nakon sporazuma između Svete Stolice i Kine. Vatikan je također izvijestio kako su u Kini preminula još dvojica umirovljenih biskupa, pripadnika “podzemne Crkve”: Joseph Ma Zhongmu i Andrew Jin Danyuan.

Jin Danyuan, umirovljeni biskup Changzhija, preminuo je u studenom prošle godine, u dobi od 90 godina. On je zatočen nakon svoga svećeničkog ređenja u Pekingu 1956. godine, a u zatvoru je proveo 13 godina. Biskup Joseph Ma Zhongmu preminuo je 23. marta u 101. godini života. On je bio prvi i jedini biskup mongolske nacionalnosti.

(bitno.net/kmc)

FOLLOW US ON: