Homelokalne vestiPreminuo mons. Marko Čolić, svećenik Beogradske nadbiskupije

Preminuo mons. Marko Čolić, svećenik Beogradske nadbiskupije

U ranim jutarnjim satima, u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, u Domu za umirovljene svećenike u Đakovu, okrijepljen svetim sakramentima koje je i sam kao svećenik uvijek rado dijelio vjernicima, blago u Gospodinu je preminuo mons. Maro Čolić, svećenik Beogradske nadbiskupije.

Sprovod mons. Čolića biti će u njegovoj rodnoj župi sv. Alojzija Gonzage u Pećniku (Vrhbosanska nadbiskupije, Bosna i Hercegovina), u ponedjeljak, 14. novembra u 13.00 sati. Tijelo pokojnika biti će izloženo u župnoj crkvi od 11.00 sati, a u 13.00 sati euharistijsko slavlje za pokoj duše mons. Čolića predvodit će mons. Stanislav Hočevar, umirovljeni beogradski nadbiskup i apostolski upravitelj Beogradske nadbiskupije. Nakon mise tijelo mons. Čolića biti će pokopano u obiteljskoj grobnici na obližnjem groblju.

Životopis mons. Marka Čolića

Marko Čolić rođen je 1940. u Pećniku kod Modriče, BiH (župa sv. Alojzija Gonzage, Vrhbosanska nadbiskupija). Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu 1952. godine, a zatim je maturirao u Modriči 1956. godine. Prvu godinu velike mature završio je u Gradačcu 1957. godine, a ostale godine nastavio je i završio u sjemeništu na zagrebačkoj Šalati 1960. godine. Nakon odsluženja vojnog roka u Zagrebu i Puli 1962. godine, kao bogoslov Beogradske nadbiskupije, na molbu beogradskog nadbiskupa Josipa Ujčića započeo je dvogodišnji filozofsko-teološki studij na Visokoj teološkoj školi u istarskom gradu Pazinu. Potom je nastavio studij na Teološkom fakultetu Sveučilišta Gregoriana u Rimu.

Teološki studij završio je 1968. godine kao pitomac Gallicuma, papinskog francuskog instituta. Za svećenika je zaređen u tadašnjoj beogradskoj katedrali Krista Kralja 1967. godine, a u nazočnosti beogradskog nadbiskupa Gabrijela Bukatka zaredio ga je mons. Mario Cagna, prvi apostolski nuncij u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godinu pastoralne prakse proveo je 1968./69. Od 1968. do 1974. godine bio je tajnik beogradskog nadbiskupa Gabrijela Bukatka. Ujedno je bio kateheta srednjoškolcima i studentima te voditelj diplomatskih misa na francuskom jeziku u tadašnjoj beogradskoj katedrali Krista Kralja.

U međuvremenu odlazi u Rim na Alfonsianum. Ondje je kao student ukrajinskog zavoda sv. Jozafata 1972. godine obranio doktorat iz moralne teologije i to na francuskom jeziku s temom „Brak, razvod i ponovni brak u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Po povratku u Beogradsku nadbiskupiju 1972. godine nastavio je službu koju je obavljao tijekom studija. Godine 1974. imenovan je upraviteljem župa Kragujevac, Kraljevo i Ravna Reka sa sjedištem u Kragujevcu. Tako je bilo sve do 1987. godine kada ga je beogradski nadbiskup Franc Perko imenovao nadbiskupskim kancelarom i tajnikom Nadbiskupije. Mons. Čolić je bio i sužupnik beogradske župe Krista Kralja, te urednik lista Blagovest do 2007. godine, kao i privremeni upravitelj župe u Smederevu. Godine 1992. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kapelanom Njegove Svetosti.

Nakon smrti župnika u Smederevu 1997. godine i privremene uprave te župe iz Beograda, imenovan je i župnikom župe u Boru i upraviteljem župe u Zaječaru 1998. godine, gdje je ostao do 2003. godine, kada ga je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar imenovao župnikom župe Krista Kralja u kojoj kao svećenik ostaje do 2007. godine. Od 2007. do 2009. godine ponovno je kancelar i ekonom Nadbiskupije, a od 2009. arhivar i recezent i cenzor.

U subotu 30. septembra 2017. godine svečano je proslavio 50 godina svećeničke službe – zlatnu misu.

Iako u zasluženoj mirovini, ostao je aktivan u pastoralu na području Beogradske nadbiskupije. Od kraja ljeta 2022. godine svoje zemaljske dane provodi relativno daleko od Beograda – u Đakovu, u Domu za umirovljene svećenike s tim da je u svakodnevnom kontaktu s Beogradskom nadbiskupijom i njezinim klerom.

FOLLOW US ON: