Homelokalne vestiPromocija romana “Zvona i zvonari” autora Ivana Sokača

Promocija romana “Zvona i zvonari” autora Ivana Sokača

U sali za tribine Doma omladine Beograda, 21. oktobra održana je promocija i predstavljanje novog romana autora Ivana Sokača. Promociju su obeležila sjajna zapažanja učesnika, koji su, svako na svoj način i iz svog ugla, pokušali da potencijalnim čitaocima približe tematiku romana.

Na samom početku, kroz priču o autoru, gospodin Sergej Beuk, moderator – urednik programa Doma omladine Beograda, uveo nas je, možemo reći, u pozadinu romana.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, lektorka, književna kritičarka i teoretičarka gospođa Dragana Babić, iz svog ugla je predstavila tematiku Zvona i zvonara, istaknuvši da čovek nije u životu usamljen i bespomoćan: koliko god vetrovi duvali i bili jaki, on će na kraju izaći kao pobednik.

Jedan od učesnika bio je i gospodin Dinko Glavaš, magistar teologije, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, profesor i saradnik u pastoralu, koji je pak iz teološke perspektive pokušao da čitaocima približi knjigu, naglasivši »nameru s kojom pisac i piše delo – srušiti prastare predrasude i stereotipe te tako navesti čitaoca na razmišljanje o pitanjima prihvatljivosti multikulturalnosti, s jedne, i smisla identiteta s druge strane«. Pred sam kraj promocije Sergej Beuk je naglasio da se pozadina romana temelji na, možemo slobodno reći, autorovoj uronjenosti u hrišćanstvo. Na kraju predstavljanja Zvona i zvonara obratio se sam autor gospodin Ivan Sokač i istakao glavni motiv koji prožima ceo roman, a to je ljubav. Zahvalio je učesnicima i svim prisutnima na podršci, upućujući reči zahvalnosti i onima koji su stajali iza čitavog projekta. Naglasio je podršku beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, ali i ostalih koji su stajali uz njega i podupirali ga tokom realizacije projekta. Predstavljanje romana zatvorio je sin autora Filip Sokač, saksofonista, učenik završne godine džez odseka Muzičke škole Stanković, džez standardom Alone together.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: