Homelokalne vestiPromocija zbirke poezije Brodovi

Promocija zbirke poezije Brodovi

Promocija višejezične zbirke poezije i kratke proze Brodovi autora Ivana Sokača (izdanje Beogradske nadbiskupije), održana je u petak 9. novembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Promociju je stihovima na ruskom jeziku otvorila prof. Ljubica Gulić, a svoj doprinos ovoj nesvakidašnjoj bajkovitoj književnoj manifestaciji dali su i glumci Rada Đuričin, Milica i Ivan Zarić. O zbirci su govorili književnici Vitomir Teofilović, Ivan Lalović i Čedomir Ljubičić, dok su poznatim kompozicijama i filmskom muzikom program obogatile mlade instrumentalistkinje Iva i Ana Sokač s pijanistkinjom prof. Bojanom Vujašković. U ime izdavača prisutnima se video-linkom obratio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Promociju je zatvorio Filip Sokač na alt saksofonu solističkim izvođenjem džez standarda. Bilo je to veče za pamćenje i putovanje u neke druge, vanvremenske dimenzije.

Ivan Sokač (Beograd 1975) nominovan je za prestižnu književnu nagradu Sergej Jesenjin »Moja Rusija 2018« i dobitnik je regionalnih književnih priznanja za svoj rad, do 2018. godine predstavljen kroz sedam beletrističkih publikacija. Član je Udruženja književnika Srbije, zastupljen u zbornicima i antologijama. Prevođen je na više jezika.

O knjizi Brodovi iz eseja Vitomira Teofilovića:

I najnovija knjiga Ivana Sokača Brodovi u znaku je lirske refleksije, osnovne poetičke niti ovog već plodnog mladog pisca. To važi ne samo za prvi deo knjige, koji čini četrdeset jedna pesma, nego i za naredni, za priče i prozne impresije zastupljene s dvadeset pet naslova. Pred nama su zapravo dve zbirke, objedinjene lirskom osećajnošću i meditacijama o mnogim temama ‒ od večnih i opšteljudskih, do sitnica koje život znače. Povezuje ih i duhovnost, vera u viši smisao ljudskog bitisanja, u istinu, moral i pravdu kao svetlosne putokaze. Nakon ovih dvaju sazvežđa tekstova slede njihovi prevodi na ruski, engleski i nemački jezik (Суда, Ships, Schiffe). Izdanje je to za čitaoce širom sveta, što ova knjiga i zaslužuje…

(I.S./kmc)

FOLLOW US ON: