HomevestiPropovijed kardinala Parolina za festival socijalnog nauka Crkve

Propovijed kardinala Parolina za festival socijalnog nauka Crkve

Drago mi je da mogu predsjedati svetoj misi na kraju sedmog festivala posvećenoga socijalnom nauku Crkve – rekao je prekjučer u Veroni Papin državni tajnik Pietro Parolin te je zahvalivši na pozivu dodao – svima želim prenijeti srdačne pozdrave i blagoslov pape Franje, a u isto vrijeme preporučam ga u vaše molitve tijekom njegovog apostolskog posjeta Mjanmaru i Bangladešu.

Slavimo euharistiju na svetkovinu Isusa Krista kralja svega stvorenoga, što znači prisjetiti se otkupiteljskog djela i svega onoga što se dogodilo Isusu umrlom i uskrsnulom za nas – rekao je kardinal Parolin i nastavio – krštenje, potvrda i euharistija pridružuju sve vjernike općem djelu spasenja te su oni pozvani živjeti svoju vjeru kao zadatak preobražavanja čitave stvarnosti u kojoj žive kako bi bili nositelji novog integralnog humanizma otvorenog transcendenciji i životu s drugima.

Vjernici koji žive u jedinstvu s Kristom trebaju biti svjesni socijalne dimenzije vjere, kao što ih je na to potaknuo papa Franjo u svojoj apostolskoj pobudnici Radost evanđelja, i ne mogu zanemariti duboke razloge misionarske dužnosti u svakoj situaciji – istaknuo je Papin državni tajnik dodajući – Kristovu se ljubav svjedoči obranom nerođenog života i obranom života koji se gasi, uključujući siromašne i zauzimajući se za pravedniju svjetsku ekonomiju.

Svatko tko je kršten ima obavezu evangelizirati društvo i katehezom ga odgajati u vjeri kako bi se ona utjelovila u različitim životnim sredinama – rekao je kardinal i istaknuo – vjernici se moraju pripremiti da bi prihvatili, slavili i svjedočili Kristov život na način koji uvijek obuhvaća čitav svijet. U to se nastojanje uvijek uključuju sloboda, bratstvo, solidarnost i socijalna pravda. Vjera se, kako je istaknuo Sveti Otac, ne može samo naviještati, nego se mora živjeti prepoznajući u braći trajno produljenje utjelovljenja.

Današnja riječ Božja – rekao je državni tajnik i naglasio – kada govori o posljednjem sudu, podsjeća nas da sve ono što činimo drugima ima transcedentalnu dimenziju, daje neposredne učinke, ima utjecaja na kvalitetu odnosa, čini humanijom stvarnost i istodobno nas otvara nas prema posljednjoj dimenziji, konačnom smislu našeg postojanja, prema njegovom opravdanju i cilju.

Gledajući lica siromašnih, u njima moramo prepoznati samoga Isusa, prihvatiti ga i ljubiti čitavim svojim bićem, mudrom i domišljatom ljubavlju – rekao je kardinal Parolin napominjući – festival socijalnog nauka Crkve, po sedmi put, nastoji biti jasan izraz socijalne dimenzije vjere i još točnije, zauzetosti u društvu i politici tolikih vjernika i skupina.

U društvu u kojem dominira neo-radikalni individualizam i određena ravnodušnost prema drugima, kao i određeni strah prema budućnosti, socijalni nauk, strukturiran u trojstvenom smislu – primijetio je kardinal – čini plodnim ono što je ljudsko, prostore društvenog života i ono što se odnosi na transcedentno. Mnogo je znakova nade, osobito za nove generacije kojima nedostaje dostojanstven rad koji mora biti temelj za život, obitelj, razvoj ekološke i socijalne ekonomije za opće dobro.

Socijalni nauk treba upoznai, studirati, proučiti prednosti, treba biti predmet iskustva i treba ga svjedočiti, bilo preko udruga i pokreta, bilo preko određenih djela koja su za primjer – potaknuo je Papin državni tajnik upućujući ponovo na socijalni nauk Crkve koji nudi povijesni i konkretni, idealan novi projekt društva, ekonomije i demokracije te potiče na vjernost u promjenama i društvenim krizama današnjice.

U kontekstu koji je obilježen bilo slabostima politike koja je često daleko od potreba ljudi, bilo nedostatkom dugoročnih vizija, socijalni nauk Crkve –rekao je državni tajnik Svete Stolice – osigurava platformu vrijednosti  koje su se već utjelovile u skladu sa znakovima vremena. Prema toj platformi pozvani su stremiti svi vjernici i svi ljudi dobre volje. A iz prispodobe o kraju vremena, u kojoj Krist Gospodar svega stvorenoga pobjeđuje sve snage zla i smrti – dodao je kardinal – proizlazi da nije isprazno raditi za društvo koje će živjeti po zakonu ljubavi.

Neka nam euharistija koju slavimo pomogne shvatiti da je ona za nas najveća stvarnost u kojoj naše ideje i projekti nalaze nenadomjestiv temelj, antropološki i etički, kao i ispunjenje smisla, imajući u vidu novo stvaranje – zaključio je kardinal Pietro Parolin svoju propovijed u Veroni i na kraju pozvao – radujmo se svi u Onom koji sve stvari čini novima kako bismo svi zajedno radili na uspostavljanju Kraljevstva istine, pravde, slobode, ljubavi, svetosti i milosti, kao i mira, sve do onoga trenutka kada „Bog bude sve u svima“.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: