HomenajaveProslava 75 godina života i 20 godina biskupske službe mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa i metropolita beogradskog

Proslava 75 godina života i 20 godina biskupske službe mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa i metropolita beogradskog

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar će u sredu 11. novembra 2020. godine svečanim euharistijskim slavljem u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, Hadži Milentijeva 75, proslaviti 75 godina života i 20 godina biskupskog delovanja u Beogradu. Slavlju će se pridružiti svi sveštenici Beogradske nadbiskupije kao i biskupi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda kojoj Beogradska nadbiskupija pripada, ostali crkveni velikodostojnici, gosti i vernici svih župa Nadbiskupije, a propoved će tom prilikom izreći uzorni gospodin Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup, kao nadbiskupov generacijski kolega, prijatelj i brat u biskupstvu.

Cela proslava bila je planirana za mesec maj ove godine, ali zbog tadašnjih epidemioloških prilika vezanih uz korona virus nije bila održana. Zanimljivo je da se sadašnja proslava poklopila s praznikom ‒ Danom primirja koji se u Republici Srbiji slavi upravo 11. novembra, a samo primirje kojim je završen Prvi svetski rat potpisano je upravo u 11 sati kada će i započeti euharistijsko slavlje.

Euharistijsko slavlje direktno će se prenositi na Facebook-stranici i YouTube-kanalu Nadbiskupije, a svojim pevanjem uveličaće ga Muški ekumenski zbor pod dirigentskom palicom Bratislava Prokića i uz orguljsku pratnju Više Dimitrijević i Stefana Simonovića.

Monsinjor Stanislav Hočevar rođen je 12. novembra 1945. godine u selu Jelendol u župi i opštini Škocjan kod Novog Mesta, na području tadašnje Ljubljanske nadbiskupije u Sloveniji, a sada Biskupije Novo Mesto. Po završetku osnovne škole u Škocjanu 1960. godine, pridružio se Don Boskovim salezijancima. Školovao se u gimnaziji u Križevcima i u Rijeci, a potom je stupio u novicijat salezijanaca. Vojsku je služio u Skoplju 1966‒1967. godine.

Na pastoralnoj praksi bio je u novicijatu u Želimlju kod Ljubljane. Filozofsko-teološke studije završio je na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Sveštenik je postao 29. juna 1973. godine. Magistrirao je na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1979. godine s tezom iz teologije: Lični greh u današnjoj harmatologiji. Od 1973. godine bio je nastavnik i vaspitač u malom semeništu u Želimlju, a od 1979. godine direktor te salezijanske ustanove. Dve godine (1982‒1984) bio je zamenik salezijanskog provincijala u Sloveniji, zatim četiri godine direktor internata za srednjoškolce ‒ Modestovog doma u Celovcu (Klagenfurt) u Austriji.

Godine 1988. prvi put je izabran za provincijala salezijanaca u Sloveniji, a od 1994. do 2000. godine obavlja i drugi mandat u tom zvanju. Sudelovao je na četiri generalna kapitula salezijanaca u Rimu. Dva mandata je bio predsednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarki Slovenije, zatim dve godine generalni sekretar iste konferencije. Na svetkovinu Naveštenja Gospodinovog 25. marta 2000. godine, papa Ivan Pavle II imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom u Beogradu. Za biskupa je posvećen 24. maja 2000. godine u Crkvi Marije Pomoćnice na Rakovniku u Ljubljani. U Beograd dolazi za Duhove 2000. godine.

Na plenarnoj sednici Biskupske konferencije Jugoslavije u jesen 2000. godine prima dužnosti referenta za katehezu i mlade, za redovnički život i postaje predsednik biskupijske komisije za Karitas. Dana 31. marta 2001. godine papa Ivan Pavle II prihvata molbu za razrešenje dotadašnjeg beogradskog nadbiskupa mons. Franca Perka, a time mons. Stanislav Hočevar preuzima mesto beogradskog nadbiskupa i metropolita. Dana 16. aprila 2001. godine izabran je za predsednika Biskupske konferencije SR Jugoslavije, u kojoj je obavljao i druge funkcije, i u tom zvanju ostaje dva mandata (2001‒2006; 2006‒2011).

Od 2002. godine nadbiskup Hočevar je član Papskog veća za unapređivanje jedinstva hrišćana.

(kmc)

FOLLOW US ON: