Homelokalne vestiProslava dana župe u Aleksincu

Proslava dana župe u Aleksincu

Na blagdan Sv. Majke Terezije iz Kalkute, u Aleksincu je 5. septembra svečano proslavljena zaštitnica župe. Svečanu svetu misu predslavio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i mitropolit, sa župnikom domaćinom velečasnim Markom Troštom. Učestvovao je i bogoslov magistar teologije Dinko Glavaš. Zbog mera propisanih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19, sveta misa je služena uz pridržavanje mera socijalne distance. Ipak, na proslavi zaštitnice katolika u Aleksincu, a svakako i svih Aleksinčana, okupilo se četrdesetak vernika.

Na početku euharistijskog slavlja velečasni Marko Trošt je svima poželeo dobrodošlicu, posebno se zahvalivši ocu nadbiskupu na želji da i pored rizika zbog pandemije ipak dođe i predvodi euharistijsko slavlje. Dobrodošlicu je takođe poželeo ocu Goranu Mitiću, svešteniku Srpske pravoslavne Crkve, i Draganu Milojeviću, sekretaru Skupštine Opštine Aleksinac.

Osvrčući se na Prvu poslanicu Svetog Ivana Apostola, nadbiskup je naglasio da je zahtev ljubavi ‒ apsolutna i univerzalna norma kršćanskoga življenja. »Tko ne ljubi, ostaje u smrti« (Iv 3, 14).

Naglasio je da je ljubav sveobuhvatna: uključuje sve osobe, ali i društvene i političke stvarnosti, naše okruženje. Ali u ljudskom srcu postoji i mržnja, tako da one seju smrt i ostaju u smrti. Takve situacije mogu da se »nadiđu jedino požrtvovanošću, spremnošću za polaganje vlastitog života za druge, što je i Sveta Majka Terezija činila po uzoru na božanskoga Spasitelja«, rekao je mons. Hočevar.

Posle euharistijskog slavlja i molitve svi prisutni su nastavili druženje na tradicionalnom agapeu kojem je prisustvovao i otac nadbiskup.

Ove godine su sa svečanog slavlja izostala naša braća iz Maribora, pa je tim povodom direktor Karitasa Maribora velečasni Branko Maček poslao pozdrave, čestitajući svima župni blagdan.

Goran Žalac

FOLLOW US ON: