Homelokalne vestiProslava godišnjice posvete konkatedralne crkve Krista Kralja u Beogradu

Proslava godišnjice posvete konkatedralne crkve Krista Kralja u Beogradu

Svečanim misnim slavljem u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja u Beogradu, vernici ove župe u nedelju 6. novembra u zajedništvu sa svojim nadpastirom i sveštenicima proslavili su godišnjicu posvete crkve na najsvečaniji način – Euharistijskim slavljem i zahvalom.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradksi nadbiskup u miru uz koncelebraciju mons. Aleksandra Kovačevića, generalnog vikara i župnika ove župe, vlč. Gorana Avramova, vojnog kapelana i vlč. Stipe Filipovića, ličnog nadbiskupovog sekretara.

U kratkom uvodnom govoru mons. Aleksandar osvrnuo se i ujedno podsetio sve prisutne vernike na bogatu istoriju ove župe koja seže u daleku prošlost, takođe ističući važnost zajedništva ali i slavlja same euharistije kao i bogatstva dana koji su prethodili, od proslave Svih Svetih preko Dušnog dana kada se svi sećaju ne samo smrti kao kraja već prelaska i nastavka novog života u večnosti.

Nadbiskup Hočevar u svojoj propovedi takođe je istakao samu istorijsku važnost ovog „hrama Božijega“ ali naglašavajući da hram ne predstavlja samo građevinu već da su vernici okupljeni oko zajedničkog stola euharistije hram Božiji, ali da su hramovi kao materijalne stvarnosti tu da bi predstavljale simbol u današnjem vremenu i svetu materijalizma, koji će već na prvi pogled predstavljati mesto okupljanja naroda Božijega. Isto tako i krst koji kao simbol predstavlja vidljivu i opipljivu stvarnost ali samo za vernike, osobe koje veruju u tajnu Trojedinog Boga, ovaj simbol nije samo simbol kao takav već on predstavlja povezanost između neba i zemlje, vidljivog i nevidljivog sveta, Boga i čoveka, naglasio je nadbiskup. Zaključivši svoju propoved pozivom da svaki vernik ima zadatak koji je dobio na krštenju a to je da upravo svojim životom, i samom svojom ličnošću, osobom zrače i donose Isusa Krista u živote drugih i da svojim rečima i delima zaista pokažu onu ljubav kojom je Bog ljubio svet, koji i danas ljubi preko svih svojih vernika.

Na kraju misnog slavlja, uz zahvalu za predvođenje ovog misnog slavlja, mons. Aleksandar čestitao je, u ime cele župne zajednice umirovljenom nadbiskupu    rođendan i imendan koji tek predstoje.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: