Homelokalne vestiProslava parohijske slave zajednice katolika istočnog obreda u Beogradu

Proslava parohijske slave zajednice katolika istočnog obreda u Beogradu

U subotu 22. maja, naša braća istočnog obreda, vernici beogradske Grkokatoličke parohije Kirila i Metodija (Ćirila i Metodija) okupili su se na bogosluženju koje je ovom prilikom bilo posebno svečano jer je proslavljana parohijska slava ili kirbaj.

Svečanu liturgiju služili su protojerej-stavrofor Vladislav Varga i župnik župe Krista Kralja mons. Aleksandar Kovačević koji je ovom prigodom izrekao i prigodnu propoved. Svojim prisustvom, ove godine i samu svečanost obogatio je i predstavnik uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama,  gospodin Gavrilo Grban koji se nakon liturgijskog slavlja obratio i reči pozdrava uputio svim prisutnim vernicima ali i onima koji su, zahvaljujući Radio-televiziji Vojvodine, imali priliku da gledaju ovo svečano liturgijsko slavlje putem svojih malih ekrana.Takođe svim prisutnima se obratio i protojerej-stavrofor Vladislav Varga; koji je ovom prilikom izrekao reči zahvale mons. Aleksandru Kovačeviću, ali i sve prisutne podsetio na istoriju Grkokatoličke parohije u Berogradu, te na sva preseljenja službi koja su se dešavala ne bi li se sada nalazili u crkvi gde je sve počelo.

Grkokatoličku parohiju u Beogradu osnovao je 1930. godine križevački episkop, vladika dr Dionizije Njaradi, rukopoloživši za prvog paroha Janka Budinskog, koji je svoju službu započeo upravo u najstarijoj župi Beogradske nadbiskupije, u crkvi Krista Kralja. Nakon Janka Budinskog, na mesto paroha stupa dr. Mirko Buić, koji će pokrenuti gradnju crkve na uglu Đušine i Dalmatinske ulice, koju nije stigao da završi, jer je 1941. godine u Aprilskom ratu sve bilo uništeno. Nakon osnivanja parohije u Inđiji, u Beograd, na mesto paroha dolaze sveštenici Stefan Pitka, Petar Mironjuk, Aleksandar Biljak i Adam Hnatjuk, koji zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji prekida bogosluženja koja će biti obnovljena tek 2003. godine, kad je osnovan Egzarhat za grkokatolike u tadašnjoj Jugoslaviji, otkad paroh postaje protojerej-stavrofor Vladislav Varga. Prva bogosluženja vršena su u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Hadži Milentijevoj na Vračaru, a nakon toga sve do 2018. godine u Višegradskoj, da bi se od 2019. bogosluženja vratila na mesto gde su i započela, u crkvu Krista Kralja.

Nakon bogosluženja i molitvi svi prisutni nastavili su druženje na tradicionalnom agapeu.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: