Homelokalne vestiProslava patrona crkve Sv. Josipa zaručnika BDM u Kragujevcu

Proslava patrona crkve Sv. Josipa zaručnika BDM u Kragujevcu

Josip tiho ulazi u povijest spasenja, a tako snažno djeluje…

Prije proslave patrona 19. marta, otac nadbiskup, župnik vlč. Stjepan Vinojčić i g. Branko Simonović, zamjenik ekonoma Nadbiskupije, primljeni su u Općini od zamjenika gradonačelnika Ivana Momčilovića i predsjednika Skupštine grada Kragujevca g. Miroslava Petrašinovića sa suradnicima. Pitanja o kojima se razgovaralo bila su urbanistička, socijalna, komunalna i druga. Gradonačelnik g. Radomir Nikolić bio je spriječen zbog službenog puta, a kao vrlo otvoren, mlad i poduzetan, kako su istaknuli njegovi suradnici, rado bi nas bio osobno primio. Stoga je susret s gradonačelnikom zakazan nakon uskrsnih blagdana. Razgovor se vodio o novoj crkvi za vjernike katolike. Ideja o tome je postojala još prije Drugoga svjetskog rata, za vrijeme župnika dr. Antona Hočevara koji je još tad pribavio plan i skicu crkve. Tema razgovora bila je i restitucija crkvene imovine. Na kraju ugodnog susreta gosti i domaćini razmijenili su i darove. Nadbiskup je primio knjigu autora Borisa Radovanovića o istoriji Kragujevca, a gospodin Momčilović knjige u izdanju Beogradske nadbiskupije, nakon čega su se oprostili do sljedećeg viđenja na obostrano zadovoljstvo.

Nešto kasnije, u 17 sati, započela je sveta misa koju je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar sa župnikom vlč. Stjepanom Vinojčićem. Župnik je na početku mise pozdravio oca nadbiskupa i istaknuo da ove godine slavimo 135. obljetnicu početka misijskog rada o. Cesarea Tondinija – barnabita kojeg 1883. godine Josip Juraj Strossmayer kao administrator šalje u Kragujevac – i 95. obljetnicu osnutka župe 1923. godine. Župnik vlč. Vinojčić je naglasio kako je kuća u kojoj se i danas služi sveta misa kupljena i koristi se od 1925. godine.

Župnik je istaknuo mudrost naših očeva i predšasnika da izaberu sv. Josipa za patrona: Josip tiho ulazi u povijest spasenja, a tako snažno djeluje! Stavili su ga za zaštitnika obitelji, djece, očeva i radnika. Vlč. Vinojčić je također predstavio povijest štovanja ovoga svetca, koje je započelo u Njemačkoj 850. godine u Reihenauu i širilo se zahvaljujući sv. Bernardu, sv. Tereziji Avilskoj i sv. Franji Saleškom te sv. Ivanu Gersonu i napose franjevcima koji su posebno širili pobožnost prema sv. Josipu, zaručniku Blažene Djevice Marije. Papa Siksto IV. uvodi blagdan Sv. Josipa za čitavu Crkvu, a Hrvatski sabor ga 1678. proglašava nebeskim zaštitnikom cijele Hrvatske. Godine 1729. sv. Josip ulazi u Litanije svih svetih, a papa Pio IX. ga 1870. godine proglašava zaštitnikom cijele Crkve.

Nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u prigodnoj propovijedi potakao svakog vjernika na zadaću i odgovornost u kršćanskom životu i svojoj župi. Naglasio je važnost i značaj Katoličke Crkve u ovim krajevima – da ovisi o nama i našem odgoju djece. Vjernike je podržao u zauzimanju za gradnju nove crkve.

Nakon svete mise okupili smo se u našem toplom podrumu, uz darove dobrih vjernika koji ove godine kao da da su se natjecali tko će pripremiti bolje ponude. Snijeg koji je vani padao kao da je pokazao bjelinu naših duša. Na kraju smo uz pjesmu ispratili oca nadbiskupa.

(S.V./kmc)

FOLLOW US ON: