Homelokalne vestiProslava šezdeset godina od posvete župe sv. Ante u Beogradu

Proslava šezdeset godina od posvete župe sv. Ante u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje u nedelju 1. maja 2022. godine povodom proslave šezdeset godina od posvete crkve sv. Ante u Beogradu, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz kocelebraciju dekana beogradskog i župnika pomenute župe, preč. fra Ilije Alandžaka i fra Darka Drlje.

Ovim misnim slavljem ali i posetom, beogradski nadbiskup nastavio je pastoralni pohod – pastoralnu vizitaciju župa Beogradske nadbiskupije.

U svojoj propovedi nadbiskup Hočevar je istakao važnost Crkve kao zajednice te da je ovaj dan, dan posvete crkve prvenstveno posveta i cele zajednice a ne samo zidina. Koliko puta i sami vernici možda zaboravljaju da je upravo među ovim zidinama, u srcu ove zajednice zapravo Živi Bog, koji je u tabernakulu, Bog pred koga bi svi trebali „ izuvenih cipela“ svoji srdaca ulaziti i dolaziti. Ovo je dan župne zajednice i to bi zaista trebala ova zajednica barem na današnji dan i da proživi. Da mogu zajedno otkrivati kako ići dalje i kako gledati na prošlost, živeći u sadašnjosti.

Naglasivši značaj godina, nadbiskup je pozvao sve vernike da obrate pažnju da je već šezdeseta godišnjica posvete ove župe ali i 150. godina od rođenja arhitekte ovog velelepnog zdanja a uskoro i 100. godina od ponovog uspostavljanja Beogradske nadbiskupije. Koliko god svima značile ove godine ipak svaki čovek i vernik ne treba gledati na njih kao da se vraća u prošlost već živeći sadašnji trenutak a opet graditi čvrste temelje za budućnost.

Zaključivši svoju propoved pozivom da „ naša molitva bude tako ustrajna da i mi izmolimo čudo“ i ujedno pozivom da upravo ta molitva bude molitva za mir u Ukrajini i celome svetu te to postane čudo molitve.

Nakon mise, svi vernici ove župne zajednice ostali su sabrani pred Presvetim oltarskim sakramentom popunjavajući upitnik o Sinodi. Nakon blagoslova vernici su nastavili druženje u dvorištu crkve uz posluženje i razgovor.

U sklopu pastoralnog pohoda na završnici nadbiskup je imao sastanak sa članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog veća na čelu sa župnikom fra Ilijom.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: