Homelokalne vestiProslava sv. Ane u Šapcu

Proslava sv. Ane u Šapcu

U utorak, 26. jula, svečanim euharistijskim slavljem u prepodnevnim časovima, na spomendan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, u Šapcu je proslavljena župna slava. Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju sveštenika Beogradskog dekanata.

Nadbiskup je na početku svoje propovedi pozdravio sve prisutne, na poseban način predstavnike SPC, kao i predstavnike islamske zajednice ali i opštinske – građanske vlasti.
Istakavši ulogu sv. Ane; majke Roditeljice svega sveta, nadbiskup je ujedno podsetio sve i na njenu kušnju, iskušenje koje nije urodilo neverom u Boga već večnim pouzdanjem u Njegovu milost koja je na kraju bila nagrađena. Kao nerotkinja, izvrgnuta ruglu, sv. Ana nikada nije prestala da veruje u Božiju milost, već je svojom verom pokazala da je sve moguće, dobivši, kao nagradu, dar od Boga; i to ne bilo kakav dar. Istrajući u svojoj veri, sv. Ana rodila je  čitavom svetu – Mariju, Majku Spasitelja po kojoj će se očitovati Božija Reč.
Zaključivši da upravo svim ljudima i vernicima sv. Ana treba da postane primer; primer kako ustrajati u veri i molitvi, te da nikada ne trebaju da zaborave da je Bogu sve moguće i da će samo potpunim predanjem i pouzdanjem u Njega, i Njegovu Spasiteljsku snagu, upravo poput sv. Ane „roditi i rađati“ ovom svetu novu nadu.

Nakon svečanog misnog slavlja usledilo je kratko druženje okupljenih vernika kao i hodočasnika.

 

Marija Antonela Kanelić / KMC

FOLLOW US ON: