Homelokalne vestiProslava sv. Petra u Beogradu

Proslava sv. Petra u Beogradu

Drevna župa sv. Petra u Beogradu, u srijedu 29. juna 2022. godine svečano je proslavila svetkovinu sv. Petra, svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, a koncelebrirali su p. Smiljan Milićević, župnik župe sv. Petra i svećenici Beogradskog dekanata. Svečanom misnom slavlju prisustvovao je i apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Luciano Suriani.

Na početku misnog slavlja p. Marijan Steiner, superior rezidencije isusovaca uputio je pozdrav svim vjernicima, svećenicima, nadbiskupu Hočevaru, a na poseban način je pozdravio i zahvalio apostolskom nunciju Surianiju na njegovoj prisutnosti te mu poželio sve najbolje u novoj službi apostolskog nuncija u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji koju će ubrzo preuzeti.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi uputio pozdrav u prvom redu župljanima župe sv. Petra, zatim isusovcima koji ovdje djeluju te svojom duhovnošću i apostolatom obogaćuju centar Beograda i same Nadbiskupije. Nadbiskup je uputio čestitku p. Josipu Opatu koji ove godine slavi pedesetu obljetnicu svećeničkog ređenja. Na poseban način je pozdravio apostolskog nuncija Surianija koji nas povezuje s Papom. Također je uputio pozdrav i svim svećenicima kao i hodočasnicima koji su došli u ovu župu da proslavimo svetkovinu sv. Petra i Pavla. Govoreći o ovoj svetkovini, nadbiskup Hočevar je istakao da je ona poziv svima nama da svojim autentičnim životom, po uzoru ovih svetaca, damo drugačiji pravac svijetu, koji je „izgubio orijentaciju“. Prisjećajući se samog početka i stvaranja čovjeka, nadbiskup je istako da je i prvi čovjek skrenuo s pravog puta, zato je Bog odabrao Abrahama, oca novog naroda kako bi on dao pravi pravac čovječanstvu. Na žalost nakon izvjesnog vremena čovjek je opet skrenuo s pravog puta, ali Bog je uvijek slao Oce koji su davali pravi pravac čovječanstvu, a na kraju je poslao i svoga Sina Isusa Krista da spasi ljude. Nadbiskup je govoreći o sv. Petru, čovjeku krhkom koji je osjetio Kristovu ljubav u svom pokajanju, istakao kako je nakon toga „potpuno zahvaćen Kristom okupljao ljude od Antiohije do Rima i nije se bojao čak ni smrti, a zbog svjedočanstva vjere u Krista podnio je mučeničku smrt razapinjanja naopačke“. Sv. Petar u svojim pismima govori kako „želi neprestano gledati prema nebu, zato je i razapet naopačke“, rekao je nadbiskup. Govoreći o prvoj poslanici sv. Petra, nadbiskup je naglasio da nam ona govorio o tome kako smo putnici na svijetu, stvoreni za bolju domovinu i zato imamo čežnju da dođemo do cilja. Nastavljajući promišljanje o ovoj Petrovoj poslanici, nadbiskup je usporedio današnje vrijeme i čovjeka koji kao da „ne želi razmišljati na ovaj način, nego neprestano traži ugodu svome tijelu i neprirodne ugođaje i besmislenu igru, zato je u svijetu toliko ratova i nerazumijevanja“. Stoga, potrebno je da „pristupimo Kristu, približimo se Njemu, živom kamenu, kamenu temeljcu našeg bića, jer bez njega nema sigurnosti. On nam omogućava da osjetimo da smo rod odabrani, da nas je on odabrao, a ne mi njega te nas krštenjem učinio kraljevskim svećenstvom, koje ima dvojaku zadaću: okupljati narod i oslobađati narod slabosti grijeha“, rekao je nadbiskup Hočevar. Na kraju propovijedi nadbiskup je zaključio kako je ovo vrijeme upravo prilika da vjernici pokažu svoje dostojanstvo, da usmjere svijet u pravom pravcu i da pokažu duhovnu snagu Crkve, a to će moći ako se hrane Riječju i Tijelom Kristovim te svojim zajedništvom i konkretnim životom svjedoče nadu koju su primili od Isusa Krista. „Zato je važno da isusovcima zaželimo da neprestano navještaju evanđelje i karizmu sv. Ignacija u centru Beograda te da se uvijek okupljamo u zajednicu koja je živi kamen i koja izgrađuje Crkvu“, zaključio je nadbiskup Hočevar.

Na kraju misnog slavlja župnik p. Smiljan Milićević zahvalio je u prvom redu Bogu na ovoj lijepoj duhovnoj atmosferi, a zatim i svima koji su pripremali ovu svečanost, kao i svim koji su sudjelovali, od vjernika, svećenika do nadbiskupa Hočevara koji je predvodio slavlje te apostolskog nuncija Surianija koji je nazočio slavlju.

Nadbiskup Hočevar je na kraju slavlja pozvao sve vjernike da se uključe u događanja i slavlja koja će uslijediti ovih dana, počevši od prvog petka i okupljanja molitvenih zajednica, zatim pobožnost prve subote u Marijanumu i proslava desete godišnjice svećeničkog ređenja generalnog vikara mons. Aleksandra Kovačevića, proslave sv. Ćirila i Metoda na Banovom brdu u nedjelju i mise zahvalnice za prisutnost i svjedočenje mons. Surianija, koja će biti u katedrali na sam dan sv. Ćirila i Metoda,  5. jula u 18.00 sati.

V.M./KMC

 

FOLLOW US ON: