Homelokalne vestiProslava svetkovine Presvetog Trojstva u Kruševcu

Proslava svetkovine Presvetog Trojstva u Kruševcu

U nedjelju 26. maja u filijalnoj crkvi Presvetog Trojstva u Kruševcu proslavljen je patron crkve. Svetu misu je služio kancelar Nadbiskupije i domaći župnik preč. Ivan Poleto.

Preč. Poleto je u propovijedi istakao da jedna od najljepših slika Presvetog Trojstva, a svaka slika o Bogu ja uvijek nespretna, dakle, najljepša slika o Presvetom Trojstvu je obitelj. Obitelj je jedna. U obitelji su otac, majka i djeca. Otac ne može biti majka i majka ne može biti otac. Djeca nisu roditelji, niti su roditelji djeca. Obitelj je danas u krizi jer nas se želi uvjeriti da obitelj nužno ne mora biti jedna i da nije nužno da u obitelji bude majka i otac. Dakle, da bi obitelj postojala potrebna je ljubav majke i oca, a ta ljubav utjelovljuje se, postaje vidljiva u djeci. Djeca su plod ljubavi. Obitelj se temelji na međusobnom odnosu ljubavi i povjerenja. Nekim obiteljima to polazi za rukom, nekima ne.

Govoreći o spoznaji Boga propovjednik je naglasio da sve što o Bogu znamo, objavio nam je Isus iz Nazareta. On je objavio Boga kao Oca koji je Stvoritelj, Sina koji je Spasitelj i Otkupitelj, te Duha Svetoga koje je Posvetitelj. Međusobna ljubav Oca i Sina je Duh Sveti.

„Kao što nije prirodno da je čovjek sam, a ako smo stvoreni na sliku Božju, onda nije prirodno niti da Bog bude sam. Ako je Bog ljubav, to znači da je u sebi odnos. Ljubav isključuje samoću. Ljubav nužno govori o odnosu, o drugome koji me prihvaća baš takvoga kakav jesam. Ljubav govori o drugome koji vidi moje kvalitete, ali vidi jasno i moje mane. Ljubav govori o drugome koji mi pomaže razvijati moje kvalitete i koji je strpljiv s mojim manama. Ljubav govori o drugome kojega sam spreman staviti na prvo mjesto u mojem životu“, rekao je preč. Poleo te zaključio propovijed ovim riječima: „Gospodine, dok danas slavimo Tebe koji si Presveto Trojstvo, molimo Te, da naše obitelji postanu slika Tvoje Trojstvene Ljubavi.“

I.P.

FOLLOW US ON: