Homelokalne vestiProslava svetkovine sv. Ante Padovanskog u Beogradu

Proslava svetkovine sv. Ante Padovanskog u Beogradu

Proslava svetkovine sv. Ante Padovanskog „sveca čitavoga svijeta“ zaštitnika župe i samostana sv. Ante u Beogradu počela je u ranim jutarnjim satima, u ponedjeljak 13. juna 2022. godine, a svečano euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika fra Ilije Alandžaka i svećenika Beogradskog dekanata. Na svečanoj svetoj misi osim mnogobrojnih katolika bio je i veliki broj pravoslavnih vjernika, koji već tradicionalno dolaze u ovu crkvu o svetkovini sv. Ante da se pomole i zatraže pomoć od njega.

Na početku misnog slavlja župnik fra Ilija uputio je pozdrav nadbiskupu Hočevaru, svim svećenicima, liturgijskim suradnicima, pjevačima kao i svim vjernicima koji su došli na ovu svečanost kako bi u zajedništvu proslavili svetkovinu sv. Ante, zaštitnika župe i samostana sv. Ante Padovanskom u Beogradu.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi istakao kako danas slavimo sv. Antu Padovanskog, „sveca koji ima poseban osjećaj za naše potrebe“ te čestitajući franjevcima zaštitnika ove župe i samostana, potakao ih da žive njegovim duhom i imaju poput njega osjećaj za potrebite, a svim svećenicima zaželio da na njih pređe duh propovjedništva koji je imao ovaj svetac, jer „nema veće radosti od navješćivanja Kristovog evanđelja“. Naš život mora zrcaliti stvarnošću da „smo blizu ljudima koji su u potrebi“, rekao je nadbiskup. Osvrnuvši se na Božju riječ iz prvog čitanja koja govori o mudrosti, „pomolih se i primih mudrost“, nadbiskup je istakao kako je znakovitost svakog sveca da se otvara tajnama i mudrosti Božjoj. Nabrajajući sve nevolje u svijetu (bolesti, ratovi, ovisnosti…), nadbiskup je želio naglasiti kako su one pokazatelj podijeljenosti u društvu koja je posljedica „unutrašnje nejasnoće“ jer nemamo jasan cilj pred sobom. Stoga, danas je potrebno „svim srcem vapiti sv. Anti da primimo milost poslanja koje je Isus dao učenicima, a što smo čuli u današnjem evanđelju: „Idite po svem svijetu“, kako bi poput sv. Ante išli najudaljenijima i najsiromašnijima“, istakao je nadbiskup. Ukoliko budemo imali takvu želju kao što je imao sv. Anto da se žrtvuje za druge „da bude mučenik za siromašne“, tada ćemo i mi „otkriti da smo stvoreni na sliku Božju i da smo bića vječnosti“, a „ići najsiromašnijima i nama pomaže da otkrijemo što znači biti kršćanin i živjeti kršćanskim životom“, rekao je nadbiskup. U nastavku propovijedi nadbiskup je postavio pitanje: „Zašto danas nema misionara?“ te odgovorio da je uzrok tome poganska filozofija koja propagira uživanje i iskorištavanje sadašnjeg trenutka, a ne vidi smisao u žrtvi. Stoga, život može biti plodonosan i uspješan samo ondje gdje je žrtva, to je vidljivo i u euharistiji u kojoj se Isus predao iz ljubavi za nas i neprestano se predaje pa sve do svakodnevne žrtve roditelja za svoju djecu kako bi im učinili život boljim. Na žrtvu nas pozivaju i odluke Sinoda koje možemo ostvarivati između ostalog kroz volontarizam i žrtvu za druge. Tamo gdje je žrtva tu se rađa život, tu ima i zvanja i Božjeg blagoslova, zaključio je nadbiskup.

Na kraju svete mise župnik fra Ilija je zahvalio nadbiskupu za predvođenje ove svečane euharistije, kao i za predvođenje jučerašnje svete mise, a na poseban način je izrekao zahvalu g. Stjepanu Glasu iz Ambasade Republike Hrvatske, koji je redovito dolazi na svetu misu, a sada ide u mirovinu. Također je obavijestio vjernike da će danas u ovoj crkvi tijekom cijeloga dana svećenici biti na raspolaganju za svetu ispovijed, te o svetoj misi na Tijelovo i procesiji koju će u katedrali u četvrtak u 18.00 sati predvoditi nadbiskup.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: