Homelokalne vestiProslava svetkovine svetih Ćirila i Metoda u Beogradu

Proslava svetkovine svetih Ćirila i Metoda u Beogradu

Na svetkovinu zaštitnika Beogradske nadbiskupije svetih Ćirila i Metoda, u utorak 5. jula u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij mons. Luciano Suriani u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom mons. Slavkom Večerinom, srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom te mnogobrojnim svećenicima. Svečanost je pjesmom uveličao zbor Ars vocalis. Svojom nazočnošću uveličao je slavlje i g. Gavrilo Grban, predstavnik Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama. Ovo misno slavlje je bila i zahvala Bogu za prisutnost i djelovanje apostolskog nuncija mons. Surianija u Srbiji koji odlazi na službu nuncija u Bugarsku.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Hočevar je pozdravio sve nazočne biskupe, svećenike i vjernike laike, a posebno članove Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća, koji su preuzeli animatorsku ulogu u svojim župama i na području kategorijalne djelatnosti nadbiskupije. Nadbiskup je istakao da „na ovaj dan zaštitnika naše Nadbiskupije, naše Međunarodne biskupske konferencije, na ovaj dan suzaštitnika Europe – želimo izreći i najiskreniju zahvalu preuzvišenom g. Lucianu Surianiju povodom završetka njegovog apostolskog poslanja – službe nuncija u Srbiji i predstojećeg odlaska u Bugarsku“.

Apostolski nuncij Suriani je u propovijedi zahvalio svima koje je Bog stavio na njegov put za vrijeme boravka u Srbiji te spominjući današnju svetkovinu sv. Ćirila i Metoda potakao vjernike da slijede primjer ovih svetaca. Osvrćući se na evanđelje u kojem Luka govori o poslanju sedamdeset dvojice učenika, nuncij je istaknuo da je Isus slao dvojicu po dvojicu, a to iz razloga da bi se prvo vidjela njihova ljubav i svjedočanstvo, a tek onda samo poučavanje. „Ćiril i Metod su radili zajedno i Crkva ih se sjeća u jednoj zajedničkoj svetkovini tako da su dobar primjer svima nama“, rekao je nuncij Suriani. Istakao je da i danas svijet radije sluša svjedoke nego učitelje. Stoga, potrebno je da po primjeru učenika „na prvom mjestu budemo svjedoci u svakodnevnom životu, a kada bude nužno dodajmo i svjedočanstvo Božje riječi koja jedina ima sposobnost da dodirne srca“, rekao je nuncij Suriani. Nuncij je istaknuo da su sv. Ćiril i Metoda živjeli za evanđelje susrećući se s nerazumijevanjem pa čak i progonima, zato ako pogledamo njihove živote nije najvažnije ono što su napisali, nego na prvom mjestu je njihov primjer koji su ostavili i koji je aktualan i nakon toliko stoljeća, a to je vjernost evanđelju. Na kraju propovijedi nuncij je naglasio kako je Katolička Crkva sveopća i jedinstvena, a apostolski nuncij su pozvani da odražavaju živima ove dvije dimenzije te moleći za papu Franju da mu Duh da snage da izvrši poslanje završio propovijed.

Na kraju svete mise u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda subotički biskup mons. Večerin uputio je riječi zahvale nunciju za njegovu prisutnost, prisjećajući se papa Ivana XXIII. koji je odlazeći iz Bugarske rekao da će uvijek njegova svijeća molitve gorjeti u Bugarskoj, želio je reći da i molitva mons. Luciana bude trajna veza između njega i ovih krajeva gdje je djelovao kao nuncij. Na kraju svoga govora obećavajući nunciju molitvenu podršku predao mu je dar MBK – ikonu svetih Ćirila i Metoda – u znak zahvale za sve što je učinio.

Primivši ikonu nuncij Suriani je zahvalio za dar i obećao svoju molitvenu prisutnost, a ujedno se preporučio u molitvu ove mjesne crkve te svima udijelio blagoslov.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: