Homelokalne vestiProslava Svetog Ante Padovanskog. Kardinal Puljić: »Boga treba slušati srcem, a ne ušima«

Proslava Svetog Ante Padovanskog. Kardinal Puljić: »Boga treba slušati srcem, a ne ušima«

Dan posvećen Sv. Antunu Padovanskom, »Svecu celoga sveta“ ove godine je vrlo svečano proslavljen u beogradskoj Župi Sv. Ante.

Od ranog jutra se tog vrelog junskog dana veliki broj vernika, gostiju i hodočasnika uputio ka Crkvenom krstu, na kojem su smešteni crkva i samostan posvećeni Sv. Anti, da bi prisustvovali svetim misama koje su tog dana slavljene u 7, 8, i 9 sati, dok su svečana bogoslužja održana u 10 i 18 sati.

Sv. misu u 10 sati, uz koncelebraciju sveštenika Beogradske nadbiskupije, predvodio je preuzvišeni gospodin nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar.

Večernju svečanu svetu misu u 18 sati ‒ na kojoj se okupio veliki broj vernika, gostiju i hodočasnika, uključujući i one koji su prisustvovali jutarnjoj liturgiji, a pod kojom je deljen tradicionalni blagoslov ljiljana ‒ predvodio je uz koncelebraciju svećenika Beogradske nadbiskupije cenjeni gost naše nadbiskupije uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski.

Rečima »Moja besjeda počet će od riječi Božje, jer ljudska je riječ prazna«, započeo je homiliju kardinal, govoreći o, kako je naglasio, »velikoj vrijednosti života«, o mudrosti koja znači »znati i prepoznati i zadobiti prave vrijednosti« ‒ znati ono što je bitno, »što je najvažnije, a to je Isus«. Mi smo, naime, kako je rekao, »zatrpani raznim porukama o tome kako biti sretan«, budući da čovek u sebi nosi tu želju da bude srećan, što mediji i svet koriste da bi nam nudili raznorazne recepte za sreću. Ali sve je to uzalud, jer u tim savetima i receptima nema ispunjenja, nema mudrosti, pa se naši životi pretvaraju u prazninu koja se nikako ne može ispuniti: mi živimo život bez smisla. A smisao života je u Isusu Kristu, koji je Put Istina i Život.

Govoreći o danas tako prisutnom pitanju identiteta, kardinal je rekao da »Mi kršćani, koji živimo među nekršćanima, na pitanje po čemu nas mogu prepoznati, rekli bismo da je to Križ. Križ je znak po kojem bi drugi prepoznali da smo kršćani«, naglasio je i dodao neobičan primer kako su, u vreme Osmanskog carstva, žene kršćanke znale »ispod haljina jednostavno tetovirati križeve, da se zna da su kršćanke«. Pripadnost kršćanstvu, ljubav prema Bogu vodila je i Sv. Antuna, koji je, počevši svoju misiju kao pustinjak, »upijao svaku reč Svetog pisma… međutim, život mu se počeo mijenjati kad je vidio mučenike pravde u svojoj crkvi«. U mladom Antunu prizor relikvija svetaca i apostola probudio je želju da sledi njihov primer u žrtvovanju u ljubavi za Krista. Jer »nije potrebno samo Isusa moliti, nego se na Njega treba ugledati, Njega nasljedovati«: Sv. Antun je Isusa upoznao u Bibliji, »počeo je propovijedati, šireći nauk vjere, noseći riječ Božju. A Božja je riječ živa, ona nosi mir, i čitati Sveto pismo znači Boga čuti.« No Boga, kako je naglasio kardinal Puljić, ne treba samo »slušati ušima, nego Boga treba slušati srcem«. Ako Boga slušamo celim svojim bićem, svojim srcem, to onda nosi mir, ali ne »mir ovoga svijeta, nego mir koji nosi utjehu, smirenje i plodnost«. Treba, naime, »znati u Bogu se odmarati, slušati Ga.« A samo ako tako činimo, ako slušajući, živeći reč Božju, ako svoj identitet gradimo na veri, ako nas vera uči mudrosti, znaćemo da odaberemo prave stvari, znaćemo da svojim potomcima, svojoj deci ostavimo ne ono prolazno, ne materijalno, nego ono neiskazivo bogatstvo koje će onda sijati iz njihovih očiju. To je pravo »bogatstvo vjere… ta Riječ Božja, to je taj Isus koga svatko od nas treba imati, nositi, živjeti i svjedočiti«, naglasio je kardinal. A to znači voleti, pri čemu ljubav podrazumeva žrtvu za druge, dok je, nažalost, ta »riječ ‒ žrtva, danas postala strana riječ.« Mi smo, naprotiv, ako smo Kristovi, pozvani da se žrtvujemo za druge, da volimo. Prihvatajući i sledeći Božju reč, čuvajući čistotu i dostojanstvo, ostavljamo u nasleđe najveće bogatstvo ‒ svedočanstvo vere, završne su reči homilije, kardinala Puljića.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: