Početnalokalne vestiProslava Tijelova u konkatedrali Krista Kralja

Proslava Tijelova u konkatedrali Krista Kralja

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 15. juna 2017. u beogradskoj konkatedrali Krista Kralja svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar uz suslavlje 8 svećenika  – među njima i dvojica franjevaca iz provincije Bosne srebrene – i uz sudjelovanje redovnica i Bogu posvećenih osoba i drugih vjernika.

Župnik konkatedrale i kancelar don Aleksandar Kovačević je u uvodnim riječima svima uputio pozdrav i dobrodošlicu i zahvalio se na poseban način nadbiskupu što je predvodio misno slavlje i dvojici redovnika franjevcima iz Bosne.

Nadbiskup Hočevar je na početku prigodne propovijedi istaknuo, kako nas ovaj blagdan također poziva da se aktivno uključimo u procesiju tjelovskog slavlja sa svojim talentima, jer ima među nama umetnika, glasbenika, kako bi na kraju mise u procesiji odjekivala radost koju nam donosi Emanuel – Bog s nama.

Sjećaj se svega puta kojim te Gospodin, Bog tvoj, vodio…, smo čitali u prvom današnjem čitanju, podsjetio je nadbiskup, što je poziv svima nama da ne bismo zaboravili na našeg bližnjeg, a prije svega da bismo se sjetili puta naše Crkve, što znači njenu povijest i također našeg osobnog kršćanskog puta.  Egoističan čovjek se ne sjeća drugih nego misli na sebe, rekao je nadbiskup. Kršćanin ne zaboravlja ništa jer misli na Boga tvorca, koji je iz ničega sve pozvao u život. Stoga, u kršćanskoj ljubavi nitko ne smije biti zaboravljen. Danas na dan euharistije trebali bismo se sjetiti što je sve Bog za mene učinio, upozorio je nadalje u svojoj propovijedi nadbiskup Hočevar.

Sjećaj se puta Crkve… Važno je upoznati povijest Crkve da bismo se mogli diviti što je sve Bog u povijesti učinio. Sjetimo se povijesti spasenja na Isusa Krista, šta je učinio za nas. Na latinskom se Euharistija zove memoriam, i evo još jednog razloga da ne zaboravimo povijest Crkve.

Nadbiskup je nastavio kako ovo sjećanje treba biti sada i ovdje djelotvorno i da se očituje na našim oltarima. Upitao se, da li smo odgovorili na sva nadahnuća Božjega duha? Slavlje nas poziva da ne otkrivamo samo stvaranje svijeta već i ljubav Oca, Sina i Duha Svetoga prema nama.

Nadalje, mi smo putnici, nastavlja nadbiskup, nismo još stigli do cilja, još nismo postigli punine svetosti. Današnja kultura nas na žalost odgaja samo prema uživanju sadašnjeg trenutka, a ne omogućava nam da se sjećamo prošlosti i pripremamo za budućnost . Svatko od nas bi trebao zaživjeti po daru Duha Svetoga.

Procesija nije obred već je svedočenje naše spremnosti i volje da želimo slijediti Krista, hraneći se Njegovim tjelom i krvlju. Naša vjera nas uči da trebamo uvijek napredovati, bilo kao pojedinci, bilo kao zajednice.

Ova procesija je “stacio” ali i radosno pjevanje, trenutak kada možemo osluškivati Božjemu Duhu i odgovoriti mu sa našim konkretnim angažiranjem u zajednici kojoj pripadamo, a posebno sada kada je u Beogradskoj nadbiskupiji u tijeku sinodalni proces, rekao je još između ostalog nadbiskup.

Nakon pričesti vjernici su se u procesiji uputili u park Nadbiskupije gdje je uslijedila tijelovska procesija s četiri postaje.

(kmc)

podeli na: