Homelokalne vestiProslavljen blagdan Preobraženja Gospodinova i spomen na oslobođenje Beograda od Turaka

Proslavljen blagdan Preobraženja Gospodinova i spomen na oslobođenje Beograda od Turaka

Svečanim euharistijskim slavljem u konkatedralnoj i župnoj crkvi Krista Kralja u Beogradu u četvrtak 6. augusta svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski u zajedništvu sa svećenicima grada Beograda, proslavljen je blagdan Preobraženja Gospodinova i spomen na oslobođenje Beograda od Turaka.

Sve prisutne na početku euharistijskog slavlja pozdravio je mons. Aleksandar Kovačević, generalni vikar Beogradske nadbiskupije i župnik župe Krista Kralja koji je okupljene kratko uveo u značenje samoga blagdana.

„Što nam to Bog zaista hoće reći?“

Prigodnu homiliju održao je don Aleksandar Ninković koji je istaknuo kako „događaji nisu toliko važni koliko je važna poruka koju oni nose“. Rekao je kako svaki čovjek upravo iz poruke nekog događaja može izvući ono što mu je potrebno i što mu može pomoći u njegovom životu, ali da to i nije toliko važno koliko je važno pronalaženje same biti te poruke, odnosno otkrivanje onoga „što Bog traži od nas“. Istaknuo je kako Isus svakoga čovjeka poziva na goru te da je upravo ta ista gora simbol mjesta susreta čovjeka i Boga, a da je uspinjanja na tu istu goru veoma važan jer „da bi se popeli na goru to podrazumijeva duhovno napredovanje“. „Potrebno je napraviti duhovni napor za duhovnim usavršavanjem, jer penjanje na goru nije lako. Ali Isus i nama pomaže da se popnemo na goru, baš kao što je na goru išao i s učenicima i pomagao im“, istaknuo je propovjednik te dodao kako je duhovno usavršavanje moguće jedino ako je sam Isus mjerilo tog istog duhovnog usavršavanja, a upravo to usavršavanje jest je u Crkvi, ono se može pronaći kroz molitvu, kroz duhovno vodstvo, kroz stalno meditiranje i razmišljanje Svetog Pisma. Tako se može otkriti „što nam to Bog zaista hoće reći“, zaključio je propovjednik.

Započela duhovna priprava za svetkovinu Velike Gospe

Nakon popričesne molitve uslijedila je kratka procesija do kipa Majke Europe koji se nalazi u dvorištu Nadbiskupskog ordinarijata ispred kojega je nadbiskup Hočevar zapalio svijeću te je time i simbolički započeo devetodnevnu duhovnu pripravu za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije kojoj je posvećena katedrala Beogradske nadbiskupije.

O uspostavi blagdana Preobraženja Gospodinova

U spomen na veličanstveni događaj Preobraženja Gospodinova, Crkva je vrlo brzo razvila štovanje na samom mjestu Preobraženja, na gori Tabor, a sam blagdan počinje se najprije slaviti na Istoku i to u 5. ili 6. st, dok se u Zapadnoj Crkvi slavljenje blagdana uvodi u 10. st. Tek papa Kalist III. 1457. godine uvodi proslavu blagdana Preobraženja Gospodinova za sveopću Crkvu i to kao zahvalu za pobjedu nad Turcima kod Beograda koju je ostvarila kršćanska vojska 22. jula 1456. predvođena sv. Ivanom Kapistranom i Jankom Hunjadijem. Vijest o toj pobjedi u Rim je stigla upravo 6. augusta te je papa Kalist III. na taj dan i proglasio slavljenje samog blagdana. Kao zahvalu za dobar ishod te bitke, isti je Papa odredio da svaki dan o podne zvone crkvena zvona te da se u to vrijeme moli molitva Anđeoskog pozdravljenja, a ta tradicija prisutna je i danas.

Marija Antonela Kanelić/MS

FOLLOW US ON: