Homelokalne vestiProslavljen Dan posebne Molitve za jedinstvo kršćana u Beogradu

Proslavljen Dan posebne Molitve za jedinstvo kršćana u Beogradu

U sreda 5. juna, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu svečano euharistijsko slavlje sa Molitvom za jedinstvo kršćana predvodio vlč. Anton Kragol uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija, mons. Joze Duspare, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe i vlč. Andreja Đuričeka.

Propovednik vlč. Anton je u prigodnoj propovedi govorio o „aktuelnosti“ vere u Isusa nekada i sada, upoređujući najpre vreme kada apostol Pavle piše poslanicu Timoteju, vreme kada su neke druge vrednosti bile na ceni, sa današnjim vremenom kada se kao vrednosti ponovo nameću suprotnosti vere u samoga Boga. „Mi na neki način, živote svetaca, posebno apostola, kada se spominju, kada se o njima govori i kada slušamo njihove reči, nekako ih doživljavamo i vidimo, što je i normalno, kao veliko svetlo koje obasjava čitavu istoriju čovečanstva. Bog je delovao u istoriji Crkve upravo kroz njih. Trenutak u kome živi sveti Pavle pokazuje nam da je tada ono što je bilo moćno i vredo u očima ljudi bilo zapravo mnogoboštvo, prinošenje darova raznim bogovima i u prvo vreme vera Isusa Krista bila je nešto čudno, nešto nobično u najblažem smislu reči“, istakao je vlč. Anton. „Njegovi učenici, oni što su ga sledili bili su pozvani verovati i živeti u veri u Isusa Krista, ono što se dešavalo u njima bilo je nešto veliko i nešto moćno ali u odnosu prema ostalom svetu bilo je nešto slabo. Malo pomalo takva situcija, ponovo dolazi na ovaj svet jer, svet se sve više i više udaljava od Boga “, rekao je propovednik.

„Neka nas Gospodin spasi od predaje i učini nas sposobnima da budemo Njegova reč u ovome svetu, da budemo svedoci Njegovih dela. Dopustimo da Gospodin raspiruje u nama ovaj milosni dar zbog kojega smo danas ovde“, zaključio je vlč. Anton.

Na kraju misnog slavlja vernici su, predvođeni sveštenicima, izmolili prigodnu Molitvu za jedinstvo kršćana.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: