Homelokalne vestiProslavljen praznik Svih svetih u konkatedrali beogradske nadbiskupije

Proslavljen praznik Svih svetih u konkatedrali beogradske nadbiskupije

U utorak, 1. novembra, svečano euharistijsko slavlje u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja, povodom proslave praznika Svih svetih, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit.

 

Nadbiskup je u uvodu istakao značaj ovih dana koji su u narednom vremenu vernicima na raspolaganju kako za dublje razmišljanje tako i za jaču molitvu, počevši od praznika Svih svetih, zatim dana kada se katolici širom sveta sećaju svih vernih mrtvih, Dušni dan. Ovo vreme kada vernici obilaze grobove svojih dragih pokojnika ne treba da bude samo sećanje na njih uz tužne izraze na licima, već podsetnik da sve vernike nakon ovozemaljskog putovanja čeka susret sa Tvorcem svega.

 

Nadbiskup Hočevar se u svojoj propovedi osvrnuo na misna čitanja koja liturgija ovog dana stavlja na raspolaganje. Istakao je najvažnije trenutke hrišćanske inicijacije u životu svakog vernika, simbol “opečaćenih” o kome govori prvo čitanje (Otk 7, 2-4.9-14). U životu svakog vernika najvažniji događaj hrišćanske inicijacije predstavlja krštenje, zatim neizbrisiv pečat krizme, koji predstavljaju “pečate” spasenja. Takođe naglasivši značaj trenutka tišine i razmišljanja nad onima koji “putuju iz ovog života prema životu u večnosti”, jer ovo vreme brzine takve trenutke retko pruža, samim tim vernik treba da ih uhvati i odvoji koji trenutak za molitvu i meditaciju; ali nažalost današnje vreme i svet sve više teži da takve trenutke iščupa iz ruku ljudi i na taj način napravi robove sopstenih ideologija. Nadbiskup Hočevar je zaključio propoved pozivom na jaču molitvu, nadu i poverenje u Spasitelja sveta.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: