Homelokalne vestiProslavljena 20. obljetnica misništva dvojice svećenika u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu

Proslavljena 20. obljetnica misništva dvojice svećenika u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu

Dvojica svećenika Beogradske nadbiskupije preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije i vlč. Andrej Đuriček, proslavili su 20 godina misništva, u utorak 18. juna u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja u Beogradu na  Dies Sanctificationis – Dan Svećeništva Beogradske nadbiskupije. Susret je započeo svečanim misnim slavljem koje je predvodio slavljenik preč. Poleto, a koncelebrirao je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet, slavljenik vlč. Đuriček i svi svećenici Beogradske nadbiskupije.

Vlč. Andrej je na početku homilije istakao kako su Isusovi sljedbenici drugačiji i odskaču od drugih upravo po ljubavi prema neprijateljima, jer čine nešto osobito, nešto više. Govoreći o tome „više, drugačije“, propovjednik je naglasio kako se tu misli o odnosu Isusa Krista prema drugima, načinu pristupanja prema drugima. „Isus je pored svog otvorenog duha njegovao elitizam“, rekao je propovjednik te naglasio kako za Isusa postoje ljudi koji su za njega nešto više, u smislu više s njim i više upućeni u njegov nauk, a takve ne zove slugama, nego prijateljima. „Ta grupa onih koji su za Isusa nešto više, dvanaest apostola, ne predstavlja homogenu grupu, u smislu egalitarizma, ali i među njima ima onih koji su „više“, npr. Petar ili Ivan koji imaju privilegirano mjesto u zboru apostola, tako da možemo reći kao da se radi o elitu unutar elite, a to je vidljivo na gori Tabor gdje su bili samo neki apostoli s Isusom“, rekao je propovjednik te naglasio da u Isusovom slučaju „više, drugačije“ nije odbacivanje drugih i prihvaćanje samo nekih, nego radi se o solidarnom elitizmu, jer ono više je uvijek povezano s onim „za“, za druge. To više u Isusu Kristu je bilo za druge, ponajprije za apostole, a onda je preko apostola prešlo na sve ljude, jer oni su propovijedali evanđelje, a Petar je bio stijena za druge, na njega su se mogli osloniti drugi, naglasio je vlč. Andrej te istakao da se Božji plan spasenja odvija od privilegiranog mjesta više koje treba doći do svih dotaknuti sve kako bi svi bili elita, da nitko ne bude odbačen. „Ova uloga elite je pripadala izraelskom narodu, a na kraju se reducirala na Isusa Krista koji je obuhvatio cijeli svijet, u kome je Otac uzljubio sve ljude i svi dobivamo udio na njegovom više, na njegovom elitizmu i privilegiji“, rekao je vlč. Andrej te zaključio da se svećenici po ređenju uključuju u ovo više, odriču se nekih naravnih stvarnosti i prianjaju uz Krista, kako bi onda to što su doživjeli s Isusom, ono više prenijeli svim ljudima, da svi sudjeluju u tome više.

Na kraju svete mise preč. Poleto je uputio riječi zahvale, ponajprije Bogu za dar poziva, Njegovu ljubav koja je pratila dvojicu slavljenika na njihovom svećeničkom putu, prisjetivši se kako je svoj život posvetio Bogu još kao dječak i odlučio biti svećenik. Potom je zahvalio svima koji su bili na njihovom životnom putu, od prvih koraka pa do danas, što su ih pratili molitvama, savjetima i prijateljstvom. Također je zahvalio svim svećenicima s kojima djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji, koji im daju podršku i pomoć, kao i nadbiskupu Nemetu za vodstvo i podršku. Preč. Poleto je zaključio govor sa željom da ih ova obljetnica inspirira da cijene dar svećeništva u njihovim životima.

Riječi zahvale uputio je i nadbiskup Nemet zahvalivši slavljenicima za služenje u Beogradskoj nadbiskupiji, te istakao kako zahvalnost u sebi uključuje i poniznost. „Ova proslava je važna jer pokazuje poniznost pred Božjim darom koji Isusu upućuje nekima i izabire ih za službu svećeništva“, rekao je nadbiskup Nemet te zaključio kako je Isus ljude koje je birao uvijek slao za zajednicu, da služe u zajednici. Nakon riječi zahvale nadbiskup Nemet je slavljenicima uručio blagoslov Svetog Oca za 20. obljetnicu svećeništva.

Nakon svete mise održan je sastanak i susret je završen zajedničkim objedom.

KMC

FOLLOW US ON: