Homelokalne vestiProslavljena sveta misa za žrtve rata i mir u Ukrajini u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu

Proslavljena sveta misa za žrtve rata i mir u Ukrajini u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu

Na inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) da se tijekom korizme svakodnevno u jednoj biskupskoj konferenciji slavi sveta misa za žrtve rata u Ukrajini i mir u toj zemlji, tim povodom za Međunarodnu biskupsku konferenciju sv. Ćirila i Metoda vlč. Leonid Bevza, župnik župe sv. Ane iz Šapca predvodio je svetu misu u petak, 31. marta u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu, a koncelebrirali su generalni vikar mons. Robert Pastyik, župnik župe Krista Kralja vlč. Aleksandar Kovačević i tajnik nadbiskupa vlč. Stipo Filipović.

Vlč. Bevza je u propovijedi govoreći o životu Isusa Krista naglasio kako on nije bio od ovoga svijeta i zato ga nisu prihvatili, progonili su ga pa čak i htjeli kamenovati. Budući da je Isus toliko patio kao da je htio poručiti i svojim nasljednicima, svećenicima da i oni ne traže komforan život s puno novca, nego da žive u skromnosti i da prihvaćaju sva progonstva koja ih zadese, a sigurno hoće, iz razloga što Crkva govori protiv načina svjetovnog života koji nije u skladu s evanđeljem, naglasio je vlč. Bevza. Propovjednik je naglasio da „svećenici trebaju biti spremni na progone radi Krista, trebaju naviještati Njegovu ljubav, a ne držati političke govore ili slično, jer današnje vrijeme je vrijeme patnje, a vrijeme je kratko i ljudi trebaju raditi na obraćenju kako bi spremni dočekali Gospodina koji dolazi, bolje reći otkriti to da su djeca Božja, jer su slični Bogu, nose u sebi Boga, stvoreni su na sliku Božju“. Govoreći o borbi koja se odvija u čovjekovu srcu, jer želi činiti dobro, ali često čini zlo zbog posljedica istočnoga grijeha, propovjednik je istakao da je naš život poligon ili borba između dobra i zla, borba u izbor načina života po tijelu ili po duhu, jer tjelesno brzo prolazi, a duhovni život je vječna radost i uživanje u nebeskoj domovini koja nam je omogućena po smrti Kristovoj iz ljubavi prema ljudima. Vlč. Bevza je istakao da: „Ovaj svijet se može samo promijeniti s ljubavlju, a ne nikako s ratovima, to znači dati svoj život za Krista, a ne sačuvati, jer tko sačuva svoj život izgubit će ga“. Stoga, propovjednik je poručio da je u današnje vrijeme potrebna borba u očuvanju vjere koja je na udaru suvremenog i modernog društva, koje nameće druge vrijednosti, a ne onu istinsku – Boga. Vlč. Bevza je zaključio kako čovjek treba živjeti u skladu s Duhom Svetim da bi postigao raj, koji je prava stvarnost: „Živjeti vječno i uživati maksimalno“.

Na kraju svete mise župnik vlč. Kovačević je pozdravio sve prisutne svećenike, zahvalio predvoditelju misnog slavlja vlč. Bevzi te potakao vjernike da mole za mir u Ukrajini.

Vlč. Bevza je na kraju mise završni blagoslov i otpust vjernika izrekao na ukrajinskom jeziku.

 

KMC

FOLLOW US ON: