Homelokalne vestiProslavljena svetkovina Tijela i Krvi Kristove u beogradskoj katedrali

Proslavljena svetkovina Tijela i Krvi Kristove u beogradskoj katedrali

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove u četvrtak, 30. maja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu predvodio je dekan Beogradskog dekanata preč. fra Ilija Alandžak uz koncelebraciju župnika i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola i svećenika beogradskih župa. Na svečanosti se okupio lijepi broj vjernika među kojima je slavlje svojom nazočnošću uzveličala i gospođa Jasna Vojnić, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.  

Preč. fra Ilija je na početku homilije istakao kako se dnevno, tjedno, svake nedjelje, svakoga blagdana, posvuda na zemlji, tisuće puta slavi sveta misa i to već dvije tisuće godina, pa je odmah postavio pitanje: „Što pokreće tako mnogo ljudi da iz tjedna u tjedan, gotovo cijeli život posjećuju crkvu i sudjeluju na svetoj misi, euharistiji? Možda tradicija?“, pa odmah odgovorio kako ima i toga, što po sebi nije loše, jer tradicija u sebi krije dobar i lijep sadržaj za vjeru. Ipak, rekao je propovjednik kako ima i onih koji idu na svetu misu iz uvjerenja. Nastavljajući govoriti o stvarnosti koju u sebi krije sveta misa i koja nadilazi racionalnu spoznaju, propovjednik je istakao da jedino po vjeri čovjek može spoznati tajnu Euharistije, po vjeri koja mu je darovana, pri tome misleći na dar spoznaje što ga daje Duh Sveti. „Duh Sveti daje našem duhu sposobnost istraživanja vjere. Naš razum može do određene točke analizirati elemente vjere, ali samo živa vjera može prosvijetliti i nadići razum. Tako i u odnosu na živu vjeru, tumačenja su siromašna i nijedno ne dostiže dubinu našega bića. Prvotni put spoznaje vjere je onaj kojega otvara sama vjera, a to je djelovanje Duha Svetoga“, rekao je preč. Ilija.

Govoreći o važnosti euharistije za vjernike propovjednik je naglasio da su prvi kršćani govorili kako ne mogu živjeti bez nje, a papa Benedikt XVI., 9. septembra 2007. godine u bečkoj katedrali sv. Stjepana je izrekao ove riječi :“Dajte nedjelji njenu dušu! Dajte duši njenu nedjelju!“

Preč. Ilija je također govorio i o onom vanjskom obličju ove svetkovine, rekavši da na Tijelovo katolici na cijeloj zemlji javno priznaju, posebno u procesiji noseći Presveti Sakrament, da bez euharistije ne mogu i ne žele živjeti, te se osvrnuo i na Isusove riječi ustanovljenja euharistije: „Uzmite i jedite, ovo je tijelo moje“, koje su središte današnje svetkovine, ali i svakog misnog slavlja. „Kruh koji je postao Isusovo tijelo, častimo, klanjamo mu  se, ne jer je kruh, nego jer je to sam Isus Krist, koji je tu u liku kruha“, rekao je preč. Ilija dodavši kako je Isus realno, istinski tu.

Osvrnuvši se današnje evanđelje, primjenivši ga na aktualnu situaciju u svijetu i povezavši ga s euharistijom, propovjednik je istakao da govori o temeljnoj čovjekovoj potrebi, o hrani, pa ako se oslonimo samo na svoje snage dolazi do kriza, recesije i gladi u svijetu, ali euharistija stoji nasuprot ekonomiji potrošnje i dobiti pa za razliku od ekonomije koja se vodi principom koliko ti meni toliko ja tebi, euharistija je nezasluženi dar koji ima temelj u blagoslovu i dijeljenju što je učinio Isus.

“Euharistija je u svijetu kako bi svijet preobrazila. Kako bi nas preobrazila. Ta preobrazba bi trebala započeti na poklik Idite u miru i na odogovor Bogu hvala. Bogu hvala jer nas je nahranio svojim tijelom kako bi smo mogli hraniti druge i preobražavati svijet”, zaključio je preč. Ilija.

Nakon svete mise uslijedila je procesija.

 

KMC

FOLLOW US ON: