HomevestiProšlo je 55 godina od povijesnog putovanja Pavla VI. u Svetu Zemlju

Prošlo je 55 godina od povijesnog putovanja Pavla VI. u Svetu Zemlju

Na slici: Sv. Pavao VI. i okupljeno mnoštvo u bazilici Svetoga groba

Bilo je to prvo putovanje jednog Pape u Svetu Zemlju, značajno i zbog povijesnog susreta s carigradskim patrijarhom Atenagorom

Papa Pavao VI., koji je u oktobru prošle godine proglašen svetim, prije 55 godina je posjetio baziliku Svetoga groba u Jeruzalemu, gotovo guran mnoštvom koje ga je dočekalo na ulicama staroga grada. Bilo je to prvo putovanje jednog pape u Svetu Zemlju i prvo papinsko putovanje modernog doba.

Put molitve i pokore

Sv. Pavao VI. na tom je hodočašću bio od 4. do 6. januara 1964. godine, dok je Drugi vatikanski koncil bio u punom jeku. Želio je da to bude trenutak molitve i pokore na mjestima odakle je otišao Petar – nositelj kršćanske Poruke. Povratak u kolijevku kršćanstva započeo je ujutro 4. januara, dolaskom pape u zračnu luku u Ammanu, gdje ga je pozdravio jordanski kralj Husein, koji je u to vrijeme, nakon arapsko-izraelskog rata 1948. godine, upravljao područjem Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema.

Za mir

Naš je posjet duhovne naravi, skromno hodočašće u mjesta posvećena rođenjem, životom, mukom i smrću Isusa Krista i njegovim slavnim uskrsnućem i uzašašćem – rekao je Pavao VI. obraćajući se jordanskom kralju i dodao – U svakom se od tih časnih svetišta molimo za mir koji je Isus ostavio svojim učenicima, mir koji svijet ne može dati, ali koji dolazi ispunjenjem njegove zapovijedi: da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio.

Misa na Svetom grobu

Došlo je vrijeme da se naši umovi probude – rekao je sv. Pavao VI. tijekom misnog slavlja u bazilici Kristova groba u Jeruzalemu i dodao – sada ćemo sebi osvijestiti, u iskrenoj boli, sve svoje grijehe, grijehe naših otaca, one iz prošlosti, one našega vremena i svijeta u kojem živimo.

Susret s Atenagorom

Susreti s grčkim pravoslavnim patrijarhom Benediktosom, s armenskim patrijarhom Derderijanom i katoličkim zajednicama istočnog obreda, bili su uvod u povijesni ekumenski susret održan 5. januara 1964. godine na Maslinskoj gori, s carigradskim patrijarhom Atenagorom koji je došao u Jeruzalem na susret s papom. Zagrljaj i zajednička molitva na latinskom i grčkom jeziku bili su uvod u ukidanje uzajamne ekskomunikacije, iz 1054. godine, između Katoličke i Pravoslavne Crkve.

Pozdrav izraelskim vlastima

Istoga je dana, prije sastanka s Atenagorom, papa Pavao VI. posjetio židovski dio Jeruzalema. Tom je prilikom, obraćajući se vlastima na brdu Megiddo, kazao: Iz ove u svijetu jedinstvene zemlje, zbog veličine događaja kojima je bila pozornicom, diže se naša ponizna molba Bogu za sve ljude, vjernike i nevjernike, te u nju rado uključujemo djecu “naroda Saveza”, čija se uloga u religijskoj povijesti čovječanstva ne može zaboraviti.

Misa u Betlehemu i povratak u Vatikan

Na Bogojavljenje je papa slavio misu u bazilici Rođenja Isusova u Betlehemu, te je tom prilikom pozvao na mir u svijetu i na jedinstvo kršćana. Nakon ponovnog susreta s carigradskim patrijarhom i katoličkom zajednicom latinskog obreda, sveti Pavao VI. vratio se u Amman te odande zrakoplovom otputovao u Rim. Na povratku je kazao da to putovanje nije bilo samo izdvojeni i duhovni čin, nego događaj koji može imati veliku povijesnu važnost, karika koja se povezuje sa stoljetnom tradicijom; a možda i početak novih događaja koji mogu biti važni i korisni za Crkvu i čovječanstvo.

FOLLOW US ON: