HomevestiProsvjedi u Iraku. Biskup Warduni: Mladi i obitelji traže svoja prava

Prosvjedi u Iraku. Biskup Warduni: Mladi i obitelji traže svoja prava

Na slici: Bagdad, 5. oktobra  (AFP or licensors)

U Bagdadu i u još nekoliko većih iračkih gradova prošlih je dana u neredima poginulo više desetaka prosvjednika i pripadnika sigurnosnih snaga. Biskup Shlemon Warduni iz katoličke kaldejske biskupije Anbar za radijsku postaju Vatikana govorio je o napetostima u toj zemlji

U većim iračkim gradovima od početka oktobra traju prosvjedi u kojima je poginulo nekoliko desetaka osoba, dok ih je ranjeno više od 1000. Prosvjednici, većinom mladi muškarci, zahtijevaju izgradnju infrastrukture, radna mjesta, obrazovanje, zdravstvenu skrb, stabilnost te istragu o korupciji u Vladi. Premijer Adel Abdul Mahdi nedavno je izjavio da je čuo njihove opravdane zahtjeve te obećao da će odgovoriti na zabrinutost stanovništva, upozoravajući pritom kako ne postoje čarobna rješenja.

Monsinjor Shlemon Warduni, kaldejski pomoćni biskup Bagdada, u razgovoru se za našu radijsku postaju požalio da se život u Iraku nije popravio, već pogoršao. Napomenuo je da posljednjih 16 godina imaju problema s manjkom električne energije te nedostatkom pitke vode i nekih drugih osnovnih stvari potrebnih za dostojanstven život. Pritom se upitao je li moguće da tako bogata zemlja mora biti tako siromašna.

Komentirajući riječi iračkoga Premijera, koji je zahtjeve prosvjednika nazvao opravdanima, biskup Warduni je napomenuo kako je vrlo lako izgovoriti riječi, ali je teško učiniti nešto, odnosno prepoznati prava obitelji, djece i učenika te učiniti malo dobra. Europa, Amerika, svi govore o interesima – rekao je biskup te istaknuo da Iračani vape i mole cijeli svijet da učini nešto dobro.

Govoreći o poginulima i ozlijeđenima u prosvjedima tijekom posljednjih dana, kaldejski je biskup istaknuo važnost dijaloga s prosvjednicima. Ti ljudi traže svoja prava – rekao je i napomenuo da ih treba upitati koje su njihove potrebe. Na kraju je biskup Warduni kazao da žele mir, poštenje i posao za sve mlade i sve obitelji te je izrazio nadu da će vladajući naučiti nešto iz aktualnih prosvjeda.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: