Homelokalne vestiPrva pričest u župi Sv. Ćirila i Metoda

Prva pričest u župi Sv. Ćirila i Metoda

U nedjelju 20. juna imali smo u našoj župi posebno slavlje. Četvero djece (tri djevojčice i dječak) primili su prvi put Isusa u sv. pričesti.

Više od dvije godine pripremali smo se na taj događaj. Kako roditelji, stari roditelji, tako i djeca, župnik i župna zajednica. Usprkos mjerama povodom kovida-19, družili smo se poštujući sve propise i obavljali sve potrebno za pripremu na prijem sakramenta, najprije sv. ispovjedi, zatim i sv. pričesti. Osnovna priprema je bila u tome što je župnik svaki drugi tjedan vršio katehezu u kući djece u Sopotu i djeca su, prema svojim mogućnostima, zajedno s roditeljima dolazila na nedeljnu sv. misu u našu župnu crkvu. Tako su se polako upoznavala sa župnim euharistijskim skupom. Uz katehezu nazočili su i roditelji, pa smo koji put progovarili o tome što učiniti kako bi se cijela porodica aktivno uključila oko događaja sakramenta pričesti svoje djece.

Oko Uskrsa odredili smo dan slavlja prve pričesti. Sedmicu dana ranije djeca su se ispovjedila, a tijekom tjedna i njihovi roditelji, tako da su svi zajedno bili duhovno i tjelesno spremni za prijem sv. pričesti.

Na praznik »prve svete pričesti«, kad je crkva bila svečano ukrašena, došlo je četvero djece u svečanoj odjeći, u pratnji roditelja i rodbine. Tema slavlja bila je »ŽELIM VIDJETI ISUSA«, po priči iz evanđelja o Zakeju, koji se u Jerihonu popeo na drvo da vidi Isusa. Kod ulaza u crkvu djeca su se »popela na drvo«, objesivši listiće sa svojim imenima na grane, sa željom da vide Isusa. To se i desilo i Isus se u pričesti naselio u njih i njihove roditelje i rodbinu, pošao s njima kući, gdje želi i ostati s njima…

Na kraju su prvopričesnici – uz zajedničku fotografiju ‒ primili uspomene koje će ih također podsjećati na taj lijepi dan kad je Isus prvi put postao njihov gost. A dalje s pozivom da sad često dolaze na naš euharistijski skup i u tom zajedništvu ponovno primaju Isusa i ponesu Ga u svoju svagdašnjicu

L. L.

FOLLOW US ON: