HomevestiPrve kleričke žrtve koronavirusa – preminulo nekoliko talijanskih svećenika

Prve kleričke žrtve koronavirusa – preminulo nekoliko talijanskih svećenika

Nisu napustili narod

“Njihova bolest je bolan znak blizine i udjela u patnji.”

Katolički mediji javljaju o prvim kleričkim žrtvama koronavirusa. Radi se o talijanskim svećenicima koji su djelovali na sjeveru zemlje – zarazom najpogođenijem području u Italiji.

Iako se pojavila informacija kako je mons. Vincenzo Rini, iz Biskupije Cremona blizu Milana, prva svećenička žrtva bolesti COVD-19, tijekom ovih dana nekoliko sjevernih talijanskih biskupija potvrdilo je smrt svojih službenika.

Samo u Bergamskoj biskupiji prošlog je tjedna preminulo šest svećenika, potvrdio je tamošnji biskup Francesco Beschi.

Bergamo je područje najsnažnije pogođeno koronavirusom s više od 3400 slučajeva zaraze. U cijeloj Italiji zabilježeno 24 747 oboljelih.

Biskup Beschi istaknuo je da se mnogo njegovih svećenika “izložilo (virusu) kako bi bili blizu svojim zajednicama”. Dodao je i kako je, uz šest preminulih, više od 20 svećenika njegove biskupije hospitalizirano.

“Njihova bolest je jasan znak blizine, bolan znak blizine i udjela u patnji.”

Dodajmo kako je u regiji Trentino također zabilježen smrtni slučaj svećenika navodno povezan s koronavirusom. Radi se o Luigiju Trottneru, 86-godišnjaku koji je služio u tamošnjoj biskupiji.

Važno je napomenuti kako je tijekom prošlog tjedna preminulo još nekoliko klerika, ali nije poznato je li njihova smrt povezana s pandemijom.

Podsjećamo i da je Talijanska biskupska konferencija suspendirala javno slavljenje svetih misa. Unatoč tome, mnoge biskupije i župe organizirale su videoprijenos nedjeljnih euharistijskih slavlja, a neki svećenici obilazili su ulice s Presvetim oltarskim sakramentom i blagoslivljali vjernike.

Sam papa Franjo hodočastio je pješice u dvije rimske crkve kako bi se pomolio za okončanje pandemije. Također, dva dana ranije Sveti je Otac pozvao svećenike da u trenucima pandemije ne ostavljaju svoj puk samim.

“Danas bih također želio moliti za pastire koji u ovoj krizi moraju pratiti Božji narod. Neka im Gospodin dade snage i sposobnosti da izaberu najbolja sredstva kako bi pomogli”, poručio je Papa.

Pozivamo na molitvu za preminule svećenike, sve preminule i oboljele od koronavirusa, za obraćenje ljudskih srca i prestanak ove pošasti…

Bitno.net

FOLLOW US ON: