HomevestiPrvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu

Prvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu

Na slici: Papa Franjo i članovi Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu  (ANSA)

Prekjučer je u Vatikanu održan prvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život. Odbor je osnovan u augustu.

Prekjučer je u Vatikanu održan prvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život. Odbor je osnovan u kolovozu. Datum susreta, 11. septembra, izabran je kao znak volje za gradnjom života i bratstva tamo gdje su drugi sijali smrt i razaranje. Papa Franjo je pozdravio i ohrabrio članove odbora za ostvarivanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu koji je 4. februara, u Abu Dhabiju, potpisao zajedno s Al-Tayyibom, velikim imamom islamske zajednice Al-Azhar i darovao im primjerak dokumenta koji je izdala Vatikanska apostolska biblioteka.

Odbor je sastavljen od 7 članova među kojima su novoimenovani kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i Muhamed Mahmoud Abdel Salam, sudac i bivši savjetnik velikog imama Al-Tayyiba. Nakon što je članove Odbora primio zamjenik Papinog državnog tajnika, monsinjor Edgar Peña Parra, započeli su radovi. Tijekom zasjedanja imenovani su predsjednik i tajnik, te članovi izvršnog povjerenstva. Osim toga radilo se na tekstu statuta koji će odrediti djelovanje Odbora.

Odbor je izrazio zahvalnost papi Franji za dobrodošlicu i ohrabrenje, velikom imamu Al-Tayyibu za njegovu poticajnu poruku i prijestolonasljedniku Abu Dhabija, Muhamedu Ben Zaidu za potporu. Određeni su neki konkretni koraci kako bi započelo djelovanje odbora. Među njima je i prijedlog koji će biti predan Ujedinjenim narodima kako bi se odredio Međunarodni dan ljudskog bratstva između 3. i 5. februara, kao i odluka da se nekim predstavnicima drugih religija predloži da sudjeluju u radu odbora. Određen je također datum sljedećeg susreta, 20. septembra 2019. godine u New Yorku. Na kraju je svatko, u skladu sa svojom vjerom, molio za žrtve 11. septembra i svih terorističkih napada.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: