HomevestiPut prema ravnopravnosti dobi traži da stare osobe budu protagonisti u društvu

Put prema ravnopravnosti dobi traži da stare osobe budu protagonisti u društvu

Na slici: Papa Franjo i stare osobe

Na današnji Svjetski dan starih osoba odjekuju pozivi pape Franje da brinemo o starim osobama, a ne samo o mladima, jer oni su ti koji podržavaju kulturu nade i jamče opstanak pojedine zemlje, domovine i Crkve.

„Kada se zanemaruju stare osobe, recimo to bez srama, gubi se tradicija koja nije muzej starih stvari, nego jamstvo budućnosti. Sok iz korijena daje da stablo raste, cvate i donosi plod“ – riječi su pape Franje koje je izgovorio jučer na misi u Domu svete Marte i koje odjekuju kao oštra opomena na današnji Međunarodni dan starih osoba koji su Ujedinjeni narodi ustanovili 1990. godine. U svijetu je oko milijardu ljudi koji su već navršili 60 godina života. Predviđa se da će do 2030. godine njihov broj porasti za 400 milijuna. Stanovništvo će brojčano rasti u Aziji, a u Africi ipak opadati.

Starenje stanovništva postat će jedna od najznačajnijih promjena 21. stoljeća – upozorila je Organizacija ujedinjenih naroda. Stoga je važno obilježiti taj svjetski dan kako bi javno mnijenje postalo osjetljivo prema mogućnostima i izazovima društva koje sve brže stari, svjesni doprinosa koji stare osobe daju društvu. Papa Franjo je često tijekom svojeg pontifikata riječima i konkretnim gestama pokazao brigu za stare osobe, podsjećajući nekoliko puta da je i on star, te potičući sve da ne odvraćaju pozornost s onih koji najviše trpe zbog bolesti, odbačenosti i samoće.

Stare osobe su korijenje, sjećanje naroda, blago, mudrost i baština naših zajednica – često ističe Sveti Otac i napominje – Koliko puta se starije osobe napuštanjem odbacuju, što je prava i skrivena eutanazija. Stara osoba nije stranac. Stare osobe, to smo mi; to ćemo biti uskoro ili kroz neko vrijeme, u svakom slučaju ne možemo to izbjeći, pa i ako na to ne mislimo. Ako ne naučimo dobro postupati prema starima, tako će drugi postupati i prema nama. Papina je želja da se Nobelova nagrada jednom dade starim osobama koje čuvaju sjećanje čovječanstva.

Ističući stare osobe kao čuvare tradicije i na određeni način njihovu vodeću ulogu, Ujedinjeni narodi također su upozorili na njihovu ranjivost; mnogi postaju siromašni, nepokretni i diskriminirani. Ako je poboljšanje zdravstvene skrbi povećalo broj starih osoba, i njihove potrebe rastu kao što raste njihov doprinos svijetu. Otuda proizlazi tema ovogodišnjeg Svjetskog dana starih osoba „Put prema ravnopravnosti dobi“ koja ide za tim da bi stare osobe mogle aktivno sudjelovati u društvenom, gospodarskom i političkom životu, te u svim oblicima razvoja.

Potrebno je smanjiti nejednakosti u odnosu na starost kako bi svima, neovisno o dobi, spolu, pokretljivosti, etničkoj pripadnosti, vjeri i materijalnom stanju, bila zajamčena društvena uključenost, što je ključno za postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine. Ujedinjeni narodi preporučuju da se istraže nedostaci koji se pojavljuju kod starih osoba zbog njihove dobi, kako bi se otklonili; da se provode socijalne politike koje slijede čitav životni vijek ljudi; te da se njeguje kultura koja cijeni starost i bori se protiv negativnih stereotipa o starosti.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: