HomevestiRadosno iščekivanje Papina putovanja u Tajland i Japan

Radosno iščekivanje Papina putovanja u Tajland i Japan

Na slici: Logo apostolskoga putovanja pape Franje u Tajland i Japan, 19. – 26. novembra 2019.

Papa Franjo će od 20. do 26. novembra biti u posjetu Tajlandu i Japanu. “Kristovi učenici, učenici misionari” moto je prvoga dijela tog, XXVII. Papinog međunarodnog apostolskog putovanja

Papa Franjo će 19. novembra otputovati u Tajland, u kojemu će se zadržati od 20. do 23. novembra, a nakon toga će, od 23. do 26. novembra pohoditi Japan. Bit će to drugi posjet jednoga pape Tajlandu, nakon onoga svetoga Ivana Pavla II., 1984. godine. Moto je tog dijela putovanja „Kristovi učenici, učenici misionari“, a odnosi se na 350. obljetnicu ustanovljenja apostolskoga vikarijata u Sijamu, osnovanoga 1669. godine.

Tajland i Japan

Tajland i Japan, zemlje su u kojima su katolici manjina. U oba slučaja čine oko 0,5% stanovništva. U Tajlandu, u kojemu su oko 90% budisti, katolika ima manje od 400.000. U Japanu pak, u kojemu, u vrlo sekulariziranom društvenom kontekstu većina stanovništva pripada šintoističkoj i budističkoj tradiciji, katolika ima oko 540.000.

Biskupija Chiang Mai

Biskupija Chiang Mai, na sjeveru Tajlanda, ustanovljena je u studenom 1959. godine. U dvije župe, u Chaehomu i Lamphunu, živi nekoliko talijanskih svećenika ‘fidei donum’, koji već godinama animiraju biskupijsku katoličku misiju. Misija u Chaehomu, koja se uzdržava proizvodnjom i prodajom lokalnih rukotvorina, zauzima se u pomoći plemenskim i nomadskim narodima koji žive u planinama na sjeveru Tajlanda, na granici s Mjanmarom i Laosom, i to gradeći u selima sustave pitke vode, te pružajući zdravstvene usluge i mogućnost ugošćivanja i obrazovanja mladih.

Iščekivanje pape Franje

U Chaehomu živi i don Raffaele Sandonà, svećenik ‘fidei donum’ iz Padove, koji već 10 godina djeluje u Tajlandu, a u razgovoru je za Radio Vaticana Italia opisao raspoloženje iščekivanja Papinog dolaska u tu zemlju. Papino će putovanje poslužiti – rekao je – kako bi potvrdilo u vjeri katolike na tom prostoru, i održat će se u znaku promicanja međureligijskoga dijaloga s budističkim svijetom.

Svećenik je, osim toga, spomenuo miran i konstruktivan odnos s budistima, kao i institucionalno ozračje koje prethodi dolasku pape Franje, kojega gledaju i prate zbog njegova primjera poniznosti i mira. Taj će pohod sigurno biti lijep korak naprijed u dijalogu, ali i u svjedočenju koje se očekuje od lokalne Crkve – istaknuo je don Raffaele.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: