HomevestiRuska pravoslavna Crkva prekinula euharistijsko zajedništvo s Carigradskim patrijarhatom

Ruska pravoslavna Crkva prekinula euharistijsko zajedništvo s Carigradskim patrijarhatom

Na slici: Moskovski patrijarh Kiril  (ANSA)

Članovi Svetog sinoda Ruske pravoslavne Crkve odlučili su prekinuti euharistijsko zajedništvo s Carigradskim ekumenskim patrijarhatom

Sveti sinod Ruske pravoslavne Crkve, pod vodstvom moskovskog patrijarha Kirila, odlučio je prekinuti euharistijsko zajedništvo s Carigradskim ekumenskim patrijarhatom. Ta je odluka sadržana u izjavi koju je Sinod prihvatio nakon rasprave o odluci Carigradskog ekumenskog patrijarhata o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne Crkve.

“S velikom žalošću, članovi Svetog sinoda smatraju nemogućim ostanak u euharistijskom zajedništvu s Carigradskim patrijarhatom” – stoji u spomenutom priopćenju, u kojem je potom naveden niz razloga koji su doveli do te odluke. Među razlozima navodi se vraćanje u zajedništvo šizmatika i osobe koju je druga Crkva ekskomunicirala, te zadiranje u kanonske odredbe i pokušaj odbacivanja odluka koje su donesene u prošlosti. “Sve to Carigradski patrijarhat stavlja izvan kanonskog prostora i, na našu veliku žalost, čini nemogućim nastavak euharistijskog zajedništva s njegovom hijerarhijom, klerom i laicima” – stoji u priopćenju.

Odluku o priznanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj Crkvi Sveti je sinod Ruske pravoslavne Crkve prozvao anti-kanonskom, te je čitavom kleru Ruske pravoslavne Crkve zabranjeno slaviti liturgiju s klerom Carigradske Crkve, a laicima je zabranjeno sudjelovati u slavljenju sakramenata u njihovim crkvama, sve dok je spomenuta odluka na snazi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: