HomevestiSAD: Biskupi pozivaju na promišljanje o useljeničkim pričama

SAD: Biskupi pozivaju na promišljanje o useljeničkim pričama

Katolička biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država već skoro 50 godina obilježava Nacionalni tjedan migracija kao priliku za Crkvu da promišlja o okolnostima s kojima se suočavaju selioci, uključujući useljenike, izbjeglice, djecu, te žrtve i preživjele trgovine ljudima.

Američki su biskupi za ovogodišnji tjedan odabrali temu „Mnoga putovanja, jedna obitelj“, ističući time činjenicu da su migracije zajedničke svim obiteljima jer sve obitelji u nekom trenutku, bilo u dalekoj prošlosti bilo nedavno, imaju priče o seljenju. Dodajmo kako je ovogodišnji Nacionalni tjedan migracija počeo 7. januara, a završit će 13. januara.

U poruci za Nacionalni tjedan migracija, predsjednik Američke biskupske konferencije, kardinal Daniel DiNardo, nadbiskup Galvestona i Houstona, napomenuo je da se useljenje u Sjedinjene Američke Države promijenilo kroz pet desetljeća otkad je prvi put obilježen Nacionalni tjedan migracija. Međutim, migranti tada i oni danas dijele zajedničku želju da osiguraju velike blagoslove američke prilike.

Kardinal DiNardo je potom citirao Papinu ovogodišnju poruku za Svjetski dan mira koja se usredotočuje upravo na selioce i izbjeglice. Sveti je Otac napisao da selioci i izbjeglice „ne dolaze praznih ruku. Oni donose svoju hrabrost, vještine, energiju i težnje, kao i blaga vlastite kulture; i na taj način obogaćuju živote naroda koji ih primaju“.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: