Homelokalne vesti»Samo životom ćemo pobediti smrt«

»Samo životom ćemo pobediti smrt«

Na dan Bogorodičinog rođendana, 8. septembra, okupili smo se ne bismo li svečanim euharistijskim slavljem čestitali rođendan našoj Majci. Svetu misu u dvorani katedralne Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika katedralne crkve vlč. Mihaela Sokola kao i nekoliko sveštenika grada Beograda.

Uvodnom rečju vlč. Mihael nas je podsetio da se u Crkvi sećamo pa i proslavljamo samo tri rođendana ‒ rođendan Gospodina našeg Isusa Krista, Njegovog preteče Ivana Krstitelja i rođendan naše i Isusove Majke, Bogorodice. Župnik katedralne župe ujedno je zahvalio gospodinu Gavrilu Grbanu, predstavniku Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, na svoj pomoći i podršci koja se pruža za obnovu katedralne crkve kao i celog kompleksa Marijanuma.

Mons. Hočevar nas je na početku svoje homilije podsetio na činjenicu da je rođenje, rađanje, nešto sveto, veliko, Božji Dar. Slaveći »tajnu rođenja svi se, bar na trenutak«, kako nas je nadbiskup pozvao, »trebamo sjetiti svojih majki koje su sudjelovale u Božjem naumu i nesebičnom ljubavlju nam podarile dar života. Zapitajmo se samo što je sve naša majka trebala učiniti i proživjeti da bi nas ne samo nosila devet mjeseci, rodila, odgojila, nego i da bi nam omogućila susret s Bogom.« Otac nadbiskup nas je u toj prilici kroz priču upoznao i sa svojom majkom koja je proživela veliki bol izgubivši životnog saputnika i oslonac, i to dok je nosila svoje četvrto dete, koje se Božjom voljom i snagom tog dana našlo pred nama kao naš beogradski nadbiskup. »Očeva žrtva sigurno je i meni izmolila taj veliki dar duhovnog zvanja«, rekao je nadbiskup, poslečega su sve druge reči postale suvišne.

Pozvao nas je da se setimo i svih majki naše Beogradske nadbiskupije, kojoj pripadamo kao zajednica, onih koje plemenito prihvataju i rađaju život, ali i da se molimo za one koje možda ne prihvataju život ili ga čak uništavaju. Uputio nas je da našu Majku molimo za zagovor, da je molimo da nam usliši molitve ne bismo li svi mi, a u prvom redu očevi i majke, shvatili šta je život i ne bismo li uvek bili u službi života, što je posebno važno danas, u ovo naše vreme.

Jedinstvenost Bogorodice, kao i ljubav i milost Božja koja nam se preko nje ukazala, prisutni su upravo da bismo na njenom primeru doslednosti i poverenja u Gospodina shvatili da s Božjom pomoći i mi možemo tako da činimo.

Koliko god se osećali nemoćnima i malima, bezvrednima pred Bogom, bilo zbog naših strahova, patnji, bolesti, nerazumevanja, poteškoća, tog dana okupili smoseu okrilju Bogorodice koja nas uvek dočekuje raširenih ruku, kao prava majka, spremna da nam pruži utočište i sasluša sve naše probleme i teškoće.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: