Homelokalne vestiSaopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Potpisani Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, dajem prvu i poslednju izjavu u vezi članka u dnevnom listu „Politika“ od dana 28. 10. 2016., sa naslovom: “Katolička crkva u Srbiji očekuje dolazak Pape”, kao i u vezi sa prenošenjem u drugim medijima moje izjave date tom dnevnom listu.

Znamo svi da naslov postavlja uredništvo. Odgovarajući pak na novinarska pitanja kao pastir Crkve, dužan sam bio da prezentujem pitanja koja mi vernici postavljaju čudeći se. Niko od vernika – a najmanje ja – nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost.

Ipak, pitamo se zbog čega vernici Katoličke Crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije? Aktualizovano je i pitanje da li važe ista merila u tumačenju istorije, pa tako i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost? To su najlegitimnija pitanja! Utoliko više jer ih postavlja manjinska zajednica. No, sada je naša manjinska zajednica svesna reakcija… Ali ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina.

Nakon razmišljanja i savetovanja uputiću pismo s predlogom za dijalog Svetom arhijerejskom Sinodu SPC-a, jer sam ubeđen da samo to priliči članovima Hristove Crkve.

Toliko više u ovim ozbiljnim vremenima i sa još ozbiljnijim teološkim i pastirskim pitanjima. Odlučan u promovisanju autentičnog dijaloga, molim Gospodara istorije da svima nama udeli mir i radost.

 

U Beogradu, 04. 11. 2016,

+ Stanislav Hočevar

nadbiskup beogradski i mitropolita

FOLLOW US ON: