HomevestiSastanak Limske grupe o Venezueli: Nedopustiva upotreba sile

Sastanak Limske grupe o Venezueli: Nedopustiva upotreba sile

Na slici: Čelnici Limske grupe

U Bogoti je 25. februara održan sastanak Limske grupe koju čine neke latinskoameričke zemlje i Kanada. Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik SAD-a, Mike Pence

Mirno rješenje krize u Venezueli, demokratska tranzicija i obnova ustavnog poretka bili su ciljevi sastanka tzv. Limske grupe koji je prošlih dana održan u glavnom gradu Kolumbije. Sastanak je sazvan nakon što je vojska, po naredbi predsjednika Nicolása Madura, spriječila ulazak humanitarne pomoći u Venezuelu. U sukobima na granici s Brazilom poginulo je najmanje 25 osoba, a više od 80 ih je ozlijeđeno.

Na sastanku u Bogoti susreli su se i Juan Guaidó, predsjednik Venezuelske narodne skupštine koji se u Caracasu proglasio privremenim predsjednikom, te Mike Pence, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je Guaidóu prenio stopostotnu potporu predsjednika Donalda Trumpa. Washington je pozvao na zamrzavanje imovine venezuelske naftne tvrtke i sankcionirao četiri guvernera te latinskoameričke zemlje.

Venezuelski su biskupi pak upozorili da zemlja treba humanitarnu pomoć te istaknuli da tražiti i primiti pomoć nije izdaja zemlje, nego moralna dužnost prema stanovništvu. Spaljivanje humanitarne pomoći nemoralan je i neljudski čin – naglasio je msgr. Mario Moronta, biskup San Cristóbala i potpredsjednik Venezuelske biskupske konferencije, nakon što je na graničnim prijelazima zapaljeno nekoliko kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć za Venezuelu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: