Homelokalne vestiSastanak narodnih poslanika sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom

Sastanak narodnih poslanika sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom

Delegacija Narodne skupštine, na čelu sa narodnom poslanicom Andrijanom Avramov  se sastala sa Beogradskim nadbiskupom i metropolitom monsinjorom Stanislavom Hočevarom, majorom i glavnim vojnim kapelanom don Goranom Avramovim, drugim sekrеtаrom ambasade Vatikana don Aleksandrom Ninkovićem i predstavnikom Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilom Grbanom.

Narodna poslanica Andrijana Avramov na početku sastanka istakla je da joj je velika čast što se danas ukаzala prilika za održavanje sastanka kao pripadnica katoličke veroispovesti. Današnji susret je važan iz razloga što se mogu razmeniti iskustva obe strane gde narodni poslanici mogu da saslušaju i sagledaju položaj katoličke zajednice u Srbiji. Sagovornici su otvorili teme položaja katoličke crkve i katolika u Republici Srbiji, saradnje katoličke i srpske pravoslavne zajednice, ali i saradnje svih zajednica u regionu i svetu. Između оstalog na sastanku se govorilo i o ulozi Karitasa u Republici Srbiji.

Prisutnima se obratila i Vesna Marković, šef Delegacije OEBS-а i član Međunarodne mreže parlamentaraca „Freedom of religion or belief“, Dušica Stojković zamenica predsednice Odbora za evropske integracije koja se zahvalila na današnjem susretu. Sastanku je prisustvovala i narodna poslanica Rozalija Ekres, koja je prenela pozdrave Poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara i narodni poslanik dr Muamer Bačevac predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je iskoristio priliku da istakne bitnu vezu između nauke i religije, odnosno univerziteta i crkve. Ocenio je da je bitno da se očuva stalni dijalog i naveo je da je ovaj susret koristan baš u tom smislu, te da je bitno da se radi na rešavanju pojedinih otvorenih pitanja koja se tiču položaja Katoličke crkve u Srbiji.

Glavni vojni kapelan don Goran Avramov istakao je da Vojnomedicinska akademija nema adekvatan bogoslužbeni prostor za pripadnike katoličke veroispovesti i da se za ovo pitanje traži rešenje. On je rekao da kapelani međusobno odlično sarađuju i da je uloga religije da približi ljude jedne drugima, a ne da ih razdvaja. Naveo je i dobru saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja je kapelanima dodelila ordenje za toleranciju i versku saradnju, odnosno promovisanje mira i jedinstva. Istakao je i to da bi Srpska katolička zajednica mogla mnogo da pomogne u procesu evrointegracija Srbije.

Drugi sekretar ambasade Vatikana don Aleksandar Ninković je naveo da se odnos verskih zajednica bazira na obrazovanju i da je Narodna skupština mesto iz kog treba da potekne impuls na koji način verske zajednice treba da se odnose jedna prema drugoj.

Sagovornici su zaključili sastanak uz dogovor da će doći do ponovnog susreta i dalje saradnje.

(parlament.gov.rs/KMC)

FOLLOW US ON: