Homelokalne vestiSažalnica nadbiskupa Hočevara povodom smrti biskupa Večerina

Sažalnica nadbiskupa Hočevara povodom smrti biskupa Večerina

Mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, uputio je u subotu, 27. augusta 2022. godine, mons. Ferencu Fezekasu, generalnom vikaru, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernom puku Božjemu Subotičke biskupije izraze kršćanske blizine povodom smrti mons. Slavka Večerina, subotičkog biskupa. Tekst sažalnice donosimo u cijelosti.

Poštovani
mons. Ferenc Fezekas
generalni vikar Subotičke biskupije

Predmet: Sažalnica povodom smrti mons. Slavka Večerina, subotičkog biskupa

Predragi brate u Kristu,

sve više duboko otkrivam i osjećam kako život postaje pun iznenađenja, nepredvidivosti i stvarnost dubokih tajni. Koliko više mi ljudi mislimo da smo jedini gospodari i upravljači svoga života, toliko više nas upravo sam život nadilazi, nadvisuje i stavlja u čuđenje.

Poseban Božji pohod Vašoj predragoj mi biskupiji putem novoga rođenja Vašega anđela Crkve, biskupa Slavka, ima nadasve jaku poruku. Ne preostaje nam ništa drugo doli pasti na koljena i klanjati se vječnim Božjim spasenjskim planovima. Vama, svemu narodu Božjem Subotičke biskupije, kao i čitavoj našoj metropoliji i Crkvi, Bog jasno govori da je samo On gospodar života i povijesti, gospodar djelatnosti i planiranja. Smrt našega dragoga pastira mjesne crkve, biskupa Slavka, upućuje nas da još više gledamo na Njega, jedinoga Spasitelja svijeta, na Njega koji je početak i dovršenje svega i središte svega postojećeg.

Pred nama su dakle dani duboke sabranosti, poslušnosti Duhu Svetome i gorljive molitve u zajedništvu sa svim svetima. Upravo na taj način biskupu Slavku, pastiru Subotičke biskupije, zajedno izmolimo svu radost Neba, biskupijskoj zajednici duha jedinstva i nade, a svim ljudima posvjedočimo potpuno povjerenje u snagu Božje Providnosti.

Tebi, predragi brate, koji si izabran za prvog suradnika biskupa Slavka, izričem posebnu duhovnu blizinu i solidarnost, kao i unutarnju ljudsku bol. Prenesi, dragi brate, svima moju nakanu intenzivne i ustrajne molitve, nade i potpunog povjerenja u Krista Dobrog Pastira, u Njegovu Presvetu Majku Djevicu Mariju kao i u posebne Vaše zagovornike pred Bogom: svetog apostola Pavla i svete Terezije Velike. U trenutcima teških iskušenja, ali i u trenutcima još potpunijeg povjerenja, zadobit ćemo snagu i blagoslov.

Izražavajući Vama, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama i vjernom puku Božjemu iskrenu kršćanski sućut, pozdravljam Vas u nadi Kristova Uskrsnuća!

+ Stanislav Hočevar, s. r.
nadbiskup i metropolit beogradski

FOLLOW US ON: