Homelokalne vestiSela na raskršću – moramo odabrati pravi put

Sela na raskršću – moramo odabrati pravi put

Da za sela treba odabrati pravi put, saglasili su se u sredu 6. maja 2021. ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup i predsednik humanitarne organizacije Karitas Srbije, mons. Stanislav Hočevar. Nadbiskup je boravio u zvaničnoj poseti sa direktorima dijecezanskih Karitas-a Srbije kod ministra Milana Krkobabića.

“Cilj svih naših napora je jednostavan – da pokušamo da se izborimo da mladi bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost ostanu da žive i rade u selima Srbije. To nećemo postići ni molbom ni dekretom, jedino konkretnom ponudom i ostavljenom mogućnošću da to sami izaberu” izjavio je Krkobabić i dodao „Država mora da izdvoji velika sredstva, moramo da budemo aktivni i svi zajedno opredeljeni za jednu takvu misiju – svi sa iste strane stola. Cilj nam je jedan, a poverenje se najbolje gradi primerima dobre prakse“ zaključio je Krkobabić.

 

Direktori dijecezanskih Karitas-a Srbije

 

Beogradski nadbiskup Hočevar zahvalio je ministru Krkobabiću i ocenio programe Ministarstva za brigu o selu kao svestrani integralni pristup pomoći seoskom stanovništvu „Izražavam želju, nadu i sigurnost da će ovi programi doći do onih kojima su najpotrebniji. Veoma je važno da stanovništvo u selima, naročito starije, koje nije toliko obavešteno, bez obzira da li pripada nekoj nacionalnoj ili konfesionalnoj manjini, dobije sve informacije i mogućnost da koristi državne programe“.

Tema prvog radnog sastanka Ministarstva za brigu o selu i humanitarne organizacije Karitas danas u Palati Srbija bili su programi Ministarstva za brigu o selu i saradnja na merama i aktivnostima koje za cilj imaju poboljšanje uslova života i rada u selima Srbije, uključujući i sela sa mešovitim i katoličkim življem. U razgovoru sa osmočlanom delegacijom Karitasa izdvojena su područja u kojima bi predstavljeni programi Ministarstva bili najsvrsishodniji i očekuje se uskoro nastavak saradnje u konkretnom pravcu.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

FOLLOW US ON: