HomevestiSinoda. Biskup Boffelli: Mladi u Gvatemali vraćaju se katoličkoj vjeri

Sinoda. Biskup Boffelli: Mladi u Gvatemali vraćaju se katoličkoj vjeri

Na slici: “Mladi, vjera i razlučivanje zvanja” tema je biskupske sinode o mladima 

Mladi u Gvatemali ponovno otkrivaju vjeru – kazao je mons. Rosolino Bianchetti Boffelli, biskup Quichéa i sudionik Biskupske sinode o mladima, istaknuvši da je veliki uspjeh njegove biskupije to što su ove godine imali 60 krštenika

Dobra vijest je došla tek na kraju razgovora, kada je biskup napomenuo da je većina mladih u toj zemlji Srednje Amerike blizu Crkvi i redovno pristupa sakramentima, posebice onima kršćanske inicijacije.

Mnogo mladih se vraća vjeri

Biskup Boffelli sudjeluje na sinodi te je u izravnim svjedočanstvima čuo da u brojnim krajevima svijeta stanje nije tako dobro. K tomu, ako se sjetimo da je Gvatemala tek 1996. godine izišla iz strašnoga građanskog rata koji je trajao 36 godina, tijekom kojega se vojska, koja je bila na vlasti, svim sredstvima pokušavala suprotstavljati Crkvi, još se više tomu čudimo. Zamislite – dodao je biskup – u mojoj smo biskupiji ove godine krstili 60 mladih koji su se vratili katoličkoj vjeri.

Mladi potomci Maya žele da ih se posluša

Upravo sa sinode, koja je u tijeku u Vatikanu, mladi potomci naroda Maya poručuju da žele da ih se posluša. Sinodskim su ocima prenijeli bojazan da bi ih mogla uništiti globalizacija koja bi svojim uniformiranjem mogla izbrisati njihovu vrlo staru lokalnu kulturu. A oni pridonose nedvojbenom ljubavlju prema obitelji i moralnim vrijednostima, što u ovo vrijeme nije čest slučaj.

Oni u svojemu srcu čuvaju kulturu vrijednosti – napomenuo je biskup Boffelli – U domorodačkom svijetu Maya obitelj se shvaća u vrlo proširenom smislu: otac, majka, braća, ujaci i ujne, stričevi i strine, bratići i sestrične. Veze su još uvijek vrlo snažne, a to pridonosi prijenosu vjere. Ali, ako neumjerena globalizacija ne učini korak unatrag, sve bi se to moglo promijeniti na gore. Međutim, – uvjeren je biskup Boffelli – sinoda se već bavi tim problemom.

Migracije, još jedan veliki izazov

Mladi Gvatemalci su na sinodi prikazali još jedan izazov, a to su migracije. Njihova zemlja nije samo mjesto križanja bujicā ljudi koji se, prolazeći Gvatemalom, sele tražeći bolji život. Mnogo je, naime, mladih koji napuštaju svoju zemlju kako bi preživjeli. Najprivlačnije su Sjedinjene Američke Države i Kanada – primijetio je biskup Boffelli. Tamo se ustanovljuju vrlo snažne kršćanske zajednice, iako njihovo uključivanje nije uvijek lako. Održavaju čvrste veze s rodbinom i prijateljima koji su ostali u Gvatemali i često im šalju novac kako bi im pomogli. Uglavnom, migracije su problem koji se osjeća, stoga mladi žele da se Crkva konkretno zauzme za njegovo rješavanje – napomenuo je biskup Boffelli.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: