HomevestiSinoda. Crkva treba pomoći mladima ostvariti njihove snove

Sinoda. Crkva treba pomoći mladima ostvariti njihove snove

Na slici: Biskupska sinoda o mladima; Vatikan, 3. – 28. oktobra 2018.  (Vatican Media)

Koliko je Crkva spremna dopustiti da ju ‘uznemiruju’ snovi mladih, i hoditi s njima kako bi ih ostvarili, u novosti i ljepoti? Pitanje je o kojemu se danas raspravljalo na Biskupskoj sinodi o mladima koja je u tijeku u Vatikanu o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, na završetku razmišljanja o trećem dijelu dokumenta Instrumentum laboris

Crkvi je potrebno pastoralno i misionarsko obraćenje koje neće biti jednostavno tehnička vježba, nego potreba za nasljedovanjem Krista, obraćenje usmjereno na obnovu same Crkve kako bi se težilo višemu, kako bi se više služilo – istaknuto je u nekim izvještajima s radova u manjim radnim jezičnim skupinama (circoli minori).

Važan prinos za ostvarivanje tog obraćenja dolazi upravo od mladih. Oni ne smiju biti samo glavni ‘primatelji’ pastoralnoga djelovanja, nego i subjekti protagonisti i aktivni sudionici u postupcima odlučivanja, u smislu suodgovornosti i kolegijalnosti, jer mogu ponuditi nešto dragocjeno čime Gospodin može činiti čuda – istaknuli su sinodski oci.

Izazovi današnje mladeži

Brojni su, međutim, izazovi s kojima se mladi moraju danas suočavati: marginalizacija, ponajviše ženā koje su žrtve mačizma i neravnopravnosti; zatim ovisnosti; pitanje homoseksualnih osoba koje valja pastoralno popratiti kako bi rasle u vjeri i kako ne bi bile diskriminirane, jer Crkva se protivi svakoj diskriminaciji, koja je protiv bilo koje osobe ili skupine. Mladi se danas moraju suočavati i s nezaposlenošću; s etičkim pitanjima o seksualnosti i pobačaju; s utjecajem okultizma; dramom zlostavljanja, u odnosu na koje Crkva može, i treba, biti reformirana kako bi doista bila sigurna i pouzdana sredina.

U odnosu na sve to glavna je zadaća Crkve prenositi dar vjere – istaknuto je na sinodi – i to uz praćenje, razlučivanje i integraciju, oslanjajući se na slušanje Evanđelja i zauzimajući se oko najdjelotvornijih oblika za razgovor s mladima, kao što su glazba i sport. Crkva treba biti ona koja izlazi, a hitno je potrebna i nova misionarska duhovnost – rečeno je na skupu.

Pastoral mladih ne treba odvajati od obiteljskoga pastorala

Vrlo je važno bilo i razmišljanje o obitelji, „maloj Crkvi“, školi ljubavi i čovječnosti, polazišnoj točki na putu do Krista. Zbog toga – napomenuli su sinodski oci – ne može se o pastoralu mladih razmišljati odvojeno od obiteljskoga pastorala. Uz obitelji pak valja obnoviti i župu kao mjesto slušanja, zajedništva i misije.

Zauzimanje u korist društvene pravednosti

U izlaganjima manjih radnih skupina istaknuto je, među ostalim, hitno potrebno veće zauzimanje u svrhu društvene pravednosti, posebice u odnosu na siromašne. Odgoj mladih za socijalni nauk Crkve, štoviše – kako su istaknuli sinodski oci – za njegovu inkulturaciju, bitan je kako bi se suprotstavljali korupciji te promicali mir i očuvanje svega stvorenog. Mladi, naime, mogu biti graditelji civilizacije ljubavi, zaštitnici našega zajedničkog doma, mijenjajući iznutra, evanđeoskim vrijednostima i Božjim milosrđem, svijet politike, gospodarstva, zdravstva i masovnih medija.

Mladi, „apostoli migranata“

Sa sinode se traži i veća pozornost prema kršćanima, žrtvama progona, čija su se svjedočanstva često čula ovih dana na skupu, kao i prema migrantima koje valja primiti, zaštititi i integrirati. Istodobno, u sinodskoj je dvorani istaknuto da im valja pružati pomoć u njihovim domovinama, i to putem partikularnih Crkvi. U tom smislu mladi mogu biti vrijedna potpora, postajući pravim „apostolima migranata“, jer među njima često ima mnogo mladih osoba.

Poziv na svetost

Na sinodi se raspravljalo i o pozivu na svetost. Mladi čeznu za svetošću i žele dobiti praktične savjete koji će im pomoći na tom putu. Zbog toga je važno ne zanemariti duhovnu dimenziju, jer omogućuje mladima razlučiti put koji Bog otvara pred njima. Stoga su potrebni sposobni pratitelji koji podupiru mlade u ispravnim odlukama, a s druge strane valja razmotriti odgovarajući kršćanski stil života za mlade; primjerice, određeni stil molitve, razmatranja Svetoga pisma ili posebnih euharistijskih slavlja. Treba, naime, naučiti mlade da je misa susret s Bogom, trenutak dodira s Kristom.

Na kraju, iz više je izlaganja proizišlo mišljenje da je sinoda samo početak procesa koji, poput plamena, valja nositi dalje, podupirati i širiti na lokalnoj razini.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: