Homelokalne vestiPokret fokolara aktivno učestvuje u Sinodi

Pokret fokolara aktivno učestvuje u Sinodi

Poziv pape Franje da prodube sinodalni put Crkve izaziva vernike u biskupijama, ali i članove crkvenih pokreta i zajednica, od kojih je papa Franjo tražio aktivno učešće u održavanju sinodalnih zasedanja.

Potaknuti Papinim rečima predstavnici Pokreta fokolara iz Srbije održli su u subotu 12. februara susret na kojemu se razgovaralo o Sinodi i sinodalnom hodu.

Osim razmenjivanja iskustava i mišljenja učesnici su pogledali video snimak Margaret Karram, predsednice Pokreta fokolara, koji govori o njenom učešću na otvaranju Sinode u Rimu od 9. oktobra 2021. godine. Snimak je pokazao da ovaj proces, koji kroz predložene teme sve uključuje u „čitanje znakova vremena“, jeste lični poziv da uzajamno pažljivo slušamo jedni druge kako bi mogli prepoznati pravac crkvenog delovanja.

 

Na susretu je istaknuto da Pokret fokolara oseća potrebu da kao pokret aktivno učestvuje na putu sinodalnosti na biskupijskom i župskom nivou, ali nezaobilazan je i lični doprinos koji treba da učini svaki pojedinac, kao što u interviuju naglašava Loli Pi, iz međunarodnog tima za sinodalni put Pokreta fokolara. Ona kaže da je sinodalnost „stil, način života, gde treba slušati, pažljivo i ponizno slušati. Suočiti se sa drugima, biti svesni da uvek moramo učiti; to podrazumeva istovremeno govoriti, govoriti iskreno, otvoreno, hrabro“.

Na osnovu ovih misli učesnici su imali i rad u grupama, a kao polaznu tačku uzeli su dve reči za razgovor: slušanje i dijalog o kojima su diskutovali.

Prvi susret ovakvog tipa završio je slavljenjem svete mise koju je predvodio vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode. U propovedi je podstaknuo sve učesnike da uvek otvorenim srcem slušaju Božiji glas i prate Njegovu volju za dobrobit Crkve i čovečanstva.

 

Cinzia Panero

FOLLOW US ON: