HomevestiSirija: Djeca i dalje žrtve rata

Sirija: Djeca i dalje žrtve rata

Na slici: Ruševine u Siriji

Fond Ujedinjenih naroda uputio apel zbog još jednoga napada u kojem je poginulo troje djece.

Zbog napada i sukoba sirijska djeca i dalje umiru. Troje je djece poginulo u napadu 11. jula, u Afrinu, gradu na granici s Turskom. Napad je osudio Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), podsjećajući da je počinjen na manje od 100 metara od škole. Ta ustanova, koju pomaže spomenuti Fond bila je teško oštećena, no nije bilo žrtava.

Sjeverozapadni dio Sirije sve je nestabilniji. Prema mjesnim izvorima koji su izvijestili tiskovnu agenciju ANSA-u, turska vojska na tom području gradi zid koji zapravo dijeli kurdsku enklavu u Afrinu koju kontrolira Ankara, od one u Tell Rifaatu koja je u rukama snaga sirijske Vlade koje podupire ruska vojska.

Fond je Ujedinjenih naroda izvijestio da je, osim što se u više dijelova zemlje povećava nasilje, od početka godine ubijeno više od 140 djece. Sve je više ugroženo pravo na obrazovanje. Jedna od četiri škole zbog rata se više ne može koristiti. Mnogo je obitelji koje ne mogu slati djecu u školu. Prema procjenama Fonda Ujedinjenih naroda za djecu, koje se odnose na 2018. godinu, najmanje 2 milijuna i 800.000 djece nije dobilo obrazovanje.

Užasi rata nisu samo odraz nasilja i napada. Neizreciva trpljenja izazivaju i teški uvjeti života koji osobito pogađaju najslabije stanovništvo. Nacionalni sirijski ured za ljudska prava objavio je da je posljednjih tjedana u izbjegličkom kampu na istoku zemlje, zbog gladi i nedostatka zdravstvene skrbi, umrlo oko pedesetero djece, među kojima i novorođenčad.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: