HomevestiSirija. Kard. Zenari: Neka vjerski vođe budu arhitekti pomirenja

Sirija. Kard. Zenari: Neka vjerski vođe budu arhitekti pomirenja

Dijalog, uzajamno povjerenje, obnavljanje srdaca, i prihvat – napor je koji je, govoreći jučer (8. siječnja) Diplomatskom zboru, papa Franjo zatražio kako bi se uspostavio mir u najosjetljivijim područjima planeta, počevši od Korejskoga poluotoka i Sirije, koji su stalno u Papinu srcu. Papa je dotaknuo središte problema u današnjoj Siriji – komentirao je apostolski nuncij u toj zemlji, kardinal Mario Zenari.

 

Prije građevinâ treba obnoviti srca

Lako je biti potresen ruševinama u brojnim gradovima poput Aleppa, Homsa, Raqqe, ili Deir Ezzora; ruševinama prouzročenima tijekom više od sedam godina rata, ali nije to pravo uništenje – kazao je nuncij ističući duboki prijelom koji se dogodio u srcima ljudi i u društvenom tkivu. Upravo onaj za koji je Papa tražio da se obnovi. Višeetnički i višereligijski mozaik koji je nekada predstavljao tu zemlju, sada više ne postoji – istaknuo je nuncij.

 

Djeca u ratu – izliječimo njihove duboke rane

Bombe se zapravo nisu zaustavile. Damask je pod izraelskim napadom, a nastavljaju se i napadi u sjeverozapadnoj pokrajini Idlibu. Posljedice svega toga najviše plaćaju djeca – upozorio je kardinal Zenari. Oni su svjedoci najgorega nasilja; mnogi su ostali siročad, i vidjeli su kako im ubijaju roditelje; mnogi su bili seksualno zlostavljani ili pak uvojačeni. Sjetimo se stoga, kako je rekao Papa u božićnoj poruci, da trebamo početi liječiti duboke rane na njihovim dušama – potaknuo je nuncij.

 

Neka vjerski vođe budu arhitekti pomirenja

U govoru Diplomatskom zboru Papa je za budućnost Sirije preporučio također konstruktivno raspoloženje većega uzajamnog povjerenja. Ali, kako je to moguće ostvariti u takvim uvjetima? Po mišljenju kardinala Zenarija riječ je o golemom izazovu koji ne smije obeshrabriti, i koji je upravljen posebice religijama nazočnima u Siriji. Vjerski vođe u ovom trenutku trebaju biti arhitekti, inženjeri toga ozdravljenja od mržnje i žeđi za osvetom. Dužnost je to koja se neizbježno nameće – primijetio je kardinal Zenari.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: