HomevestiSjedinjene Američke Države. Papa Franjo: ‘Ne’ nasilju, vrijeme je za rješenje

Sjedinjene Američke Države. Papa Franjo: ‘Ne’ nasilju, vrijeme je za rješenje

U razgovoru za talijansku televizijsku postaju Canale 5  papa Franjo se osvrnuo na napad na američki Kongres te istaknuo da valja učiti iz povijesti kako bi se ti događaji razumjeli i kako se ne bi ponovili

Zbivanja na Capitol Hillu iznenadila su i papu Franju, iako se zapravo nijedno društvo ne može smatrati imunim na subverzivne poticaje. U razgovoru za talijansku televiziju Canale 5 Papa se osvrnuo na ono što se dogodilo 6. januara, kada su prosvjednici, pristaše Donalda Trumpa, nasilno upali u zgradu američkog Kongresa.

Bio sam zaprepašten, jer je riječ o narodu koji je vrlo discipliniran u demokraciji – rekao je Papa u objavljenoj najavi intervjua koji će u cijelosti biti emitiran večeras. Iako – primijetio je – i u najzrelijim stvarnostima uvijek postoji nešto što nije u redu; ima ljudi koji krenu putom koji je usmjeren protiv zajednice, protiv demokracije, protiv općega dobra.

Nasilje sigurno treba osuditi – istaknuo je te dodao – Nijedan se narod ne može pohvaliti da nije imao nijednog dana, nijednog slučaja nasilja; stoga to treba dobro razumjeti kako se ne bi ponovilo i treba učiti iz povijesti. U svakom slučaju, bitno je razumijevanje, jer se tako može pronaći rješenje – rekao je papa Franjo.

Tijekom razgovora Papa je govorio i o etičkoj odluci o cijepljenju protiv koronavirusa koji je potaknuo pandemiju, te izrazio nadu da će svi to učiniti također iz poštovanja prema životu i zdravlju drugih. Pritom je dodao da se predbilježio za cijepljenje koje će se provoditi sljedećih tjedana.

 

Papa potaknuo američki narod da štiti demokraciju i promiče pomirenje

Nakon marijanske molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo je svoje misli posvetio Sjedinjenim Američkim Državama osvrćući se na napad na zgradu američkoga Kongresa. Izrazio je solidarnost zbog gubitka nekoliko života, te potaknuo vlasti i narod na snažan osjećaj odgovornosti; nasilje je, rekao je, uvijek autodestruktivno. Spomenuo je i djecu koju je danas trebao krstiti u Sikstinskoj kapeli, te njima i njihovim roditeljima zajamčio svoje molitve i blagoslov

Na kraju molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je svoje misli upravio narodu u Sjedinjenim Američkim Državama koje je pogodio nasilni upad u američki Kongres u Washingtonu, u kojemu je život izgubilo pet osoba. Od srca pozdravljam narod Sjedinjenih Američkih Država, potresen nedavnim nasilnim upadom u Kongres. Molim za one koji su izgubili život, pet osoba. Izgubili su ga u tim dramatičnim trenutcima. Ponovno ističem da je nasilje uvijek autodestruktivno. Nasiljem ništa ne dobivamo, a mnogo gubimo – rekao je Papa.

Potom se izravno obratio američkim vlastima i podsjetio ih na njihovu odgovornost i zauzimanje za pomirenje američkoga društva. Pozivam vlasti u toj zemlji i sve stanovnike da zadrže snažan osjećaj odgovornosti kako bi se smirili duhovi, promicalo nacionalno pomirenje te zaštitile demokratske vrijednosti ukorijenjene u američkom društvu – rekao je te zazvao pomoć Bezgrješne kako bi se ostvario proces pomirenja usmjeren na opće dobro. Neka Bezgrješna Djevica, zaštitnica Sjedinjenih Američkih Država, pomogne održati živom kulturu susreta, kulturu skrbi, kao glavni put za zajedničko izgrađivanje općega dobra, i to sa svima, svima koji žive u toj zemlji – rekao je papa Franjo.

Pozdravljajući potom sve koji su putem medija pratili podnevni nagovor, Papa je napomenuo da zbog pandemije danas nije mogao podijeliti sakrament krštenja, kao što inače čini na blagdan Krštenja Gospodinova. No zajamčio je svoje molitve za djecu koju je trebao krstiti, te njihove roditelje, kao i za svu djecu koja ovih dana primaju krštenje, kršćanski identitet, koji primaju milost oprosta, otkupljenja.

Podsjetivši da danas završava vrijeme Božića, potaknuo je sve vjernike da se ne umore zazivati svjetlost i snagu Duha Svetoga, kako bi nam pomogao živjeti uobičajene stvari s ljubavlju, te ih tako učiniti izvanrednima. Ljubav je ta koja mijenja; uobičajene se stvari i dalje čine uobičajenima, ali kada se rade s ljubavlju postaju izvanredne. Ako smo otvoreni i popustljivi Duhu, On nadahnjuje naše misli i naša svakodnevna djela – istaknuo je na kraju Papa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: