Homelokalne vestiSlediti primer Ivana Krstitelja u borbi za životom

Slediti primer Ivana Krstitelja u borbi za životom

Na svetkovinu Rođenja svetog Ivana Krstitelja, 24. juna, u Smederevu je svečano proslavljen zaštitnik župe sv. Ivan Krstitelj. Svečanu svetu misu predslavio je u župnoj crkvi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, sa župnikom domaćinom vlč. Antonom Pernatom, ekononom mons. Grzegorzom Chudekom, kraljevačkim župnikom vlč. Antonom Kragolom i kancelarom vlč. Ivanom Poletom, koji je taj dan imao i imendan. Učestvovali su i asistencijom liturgiju uveličali i bogoslovi Beogradske nadbiskupije i Neokatekumenskog puta. Zbog mera propisanih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19, sveta misa je služena uz pridržavanje mera socijalne distance. Ipak, na proslavi zaštitnika župe u Smederevu odazvao se veliki i lepi broj vernika, uz značajan broj mladih.

Na početku euharistijskog slavlja velečasni Anton Pernat je svima poželeo dobrodošlicu, posebno se zahvalivši ocu nadbiskupu na želji da i pored bezbroj obaveza  ipak dođe, te tako iskaže ljubav i pastirsku brigu prema ovoj župnoj zajednici predvodeći euharistijsko slavlje.

Nadbiskup je u homiliji istaknuo da župna zajednica mora da bude kvasac ovome svetu. Pozvao je da sledi primer Ivana Krstitelja u borbi za životom, posebice u današnjem vremenu kada je naravni poredak u Europi ugrožen te kultura života ugrožena kulturom smrti, tj. legalizacijom prava na eutanaziju i abortus. Kako bi se u društvu branile prave kršćanske vrednosti potrebni su sveti kršćanski muževi i žene koji će uvek da budu spremni za borbu za te vrednosti. Za njih se nadbiskup, posebice želi moliti, ali treba i svi mi da se molimo da ih bude što više i da ih Duh Sveti ojača.

Župnik je na kraju euharistijskog slavlja pozvao na agape, naglasivši da zajedništvo koje se dešava u euharistiji treba biti ideal i stalan podsticaj za življenje zajedništva u svakodnevnom životu kako kršćanstvo i ovo slavlje i zajdeništvo na euharistiji ne bude izraz pukog formalizma ili pak pretvaranja, nego stvarnog ozračja ljubavi prema braći i sestrama.

Matej Vereš

FOLLOW US ON: